DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinski pčelari na svojoj redovnoj izvještajnoj skupštini rezimirali 2023. godinu te osnaženi županijskim Savezom uspješno zakoračili u 2024.

Danas je u slatinskom restoranu Pinta Udruga pčelara Lipa Slatina održala svoju redovnu izvještajnu skupštinu koja je započela intoniranjem državne himne i odavanjem počasti preminulim članovima i poginulim hrvatskim braniteljima minutom šutnje.

Nakon riječi dobrodošlice predsjednika udruge Darija Kovača upućenih brojnim članovima i gostima uslijedio je izbor radnih tijela skupštine, te su uz Kovača kao predsjedavajućeg u radno predsjedništvo izabrani Branko Teodorović i Stjepan Makar, a za zapisničara Slaven Zelenka.

Izvješće Verifikacijske komisije podnio je Dražen Mikić koji je utvrdio nazočnost 45 od ukupno 82 člana udruge koji su potom jednoglasno usvojili poslovnik o radu skupštine i dnevni red od 12 točaka, a na isti su način usvojena i sva izvješća vezana uz rad udruge u protekloj 2023. godini.
Izvješće o radu podnio je predsjednik udruge Dario Kovač, financijsko izvješće blagajnik Ratko Mirkajlović, izvješće pašnoga reda povjerenik istoga Ivica Sertić, a Nadzornog odbora Miroslav Farkaš.

Usvojeno je i Izvješće predstavnika udruge u HPS-u, Duška Grdića koje je nazočnima pročitao potpredsjednik slatinske Lipe Branko Teodorović, kao i plan rada i financijski plan za 2024. godinu, a članovi su se složili da visina članarine za 2025. godinu i dalje ostane 30 eura.

Podnoseći izvješće o radu udruge predsjednik Kovač kronološki je nizao aktivnosti koje su obilježile proteklu godinu u kojoj su za razliku od godine ranije ostvarili potporu od 1.000 eura kroz natječaj za udruge Grada Slatine.
Osvrnuo se i na manifestaciju Dani livade koju tradicionalno organiziraju na slatinskom izletištu Bunarić.

– Ovim putem pozivam sve članove da se i ove godine odazovu na Dane livade jer, osim što se družimo i razmjenjujemo iskustva iz protekle pčelarske sezone, dosta čujemo o trenutnim ekonomskim aspektima prodaje meda i pčelinjih proizvoda, dogovaraju se poslovi, a razmjenjuju se i recepti za medicu, ostale rakije, pića i napitke. I sam, po pitanju pčelarstva, više naučim u tom jednom danu na Bunariću nego u cijeloj godini, a vjerujem da i ostali misle slično, – istaknuo je Kovač te dodao još jednu itekako važnu činjenicu.

Naime, 23. listopada u prostoru slatinske udruge osnovan je Savez udruga pčelara Virovitičko-podravske županije na čelu s predsjednikom Milankom Jeličićem.

– Sve su se udruge pčelara naše županije ujedinile te vjerujem da ćemo na taj način lakše pregovarati s našom Županijom vezano za pomoć pčelarima. Svaka nam je pomoć itekako dobro došla osobito što je protekla godina bila jako loša što se tiče pašnih prilika.
Katastrofalne vremenske prilike uništile su glavnu pašu bagrema, a ni pčelinje zajednice nisu se dovoljno razvile, što uvijek pogoduje širenju bolesti. Njihova snaga nešto je porasla početkom ljeta, a zbog dovoljne količine vlage, ljetne paše su bile zadovoljavajuće, pa su neki nešto i vrcali, – pojasnio je Kovač te se osvrnuo na izrazito niske otkupne cijene meda na veliko, budući da je došlo do zastoja tržišta u Europi, pogotovo u Njemačkoj, koji je naš glavni trgovački partner, a svemu tome doprinio je i rat u Ukrajini.

– Što nas čeka ove godine, ne usudimo se niti prognozirati. Još osjećamo posljedice velikog pomora pčela 2022. godine na području naše udruge. Prošle godine, na svu sreću, takvih događaja nije bilo, ali obaveza je svih nas da razgovaramo s ratarima, dogovaramo se, educiramo jedni druge, jer jedino tako možemo spriječiti pomore pčela u budućnosti, – zaključio je Kovač te naglasio kako će aktivnosti udruge ove godine, u velikoj mjeri usmjeriti na informiranje građanstva (prvenstveno velikih i malih ratara i voćara) o pravilnoj uporabi insekticida.

Osim toga uz svoje redovne godišnje aktivnosti tijekom 2024. godine među kojima su i sudjelovanja na brojnim sajmovima, pružanje pomoći mladim pčelarima, organizacija stručnog predavanja na temu pčelarstva i bolesti pčela, te predstavljanje knjige „O pčelarstvu na slatinskom području“ čime bi se zaokružila 50. obljetnica udruge, slatinski pčelari planiraju daljnju suradnju s Gradom Slatinom, GRAS-om, LAG-om Marinianis, POU Slatina, kao i suradnju s ostalim udrugama na području VPŽ te prijateljskim udrugama iz Mađarske. Osobiti naglasak stavio je na suradnju sa SŠ M. Marulića Slatina i IOŠ Slatina.
S ponosom je dodao kako se tradicija prijema novih članova u udrugu tijekom skupštine ni ovoga puta nije prekinula te je ove godine primljen novi pčelar Ilija Gašparević.

Pašni povjerenik slatinske Lipe Ivica Sertić evidentirao je pak u 2023. godini 73 pčelara koji su posjedovali 4707 pčelinjih zajednica na 115 pčelinjaka. Kako je istaknuo, vidljiv je pad broja pčelinjih zajednica za 8% u odnosu na prethodnu godinu što je najvjerojatnije odraz loše pčelarske godine i stanja na tržištu pčelinjih proizvoda.
Izvješće o radu Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza u 2023. godini koje je pripremio član istoga Duško Grdić započelo je informacijom kako je krovna organizacija pčelara prošle godine brojila 6422 člana u 152 udruge.

U 2023. godini raspravljalo se o potrebi izmjene Pravilnika o kakvoći uniflornog meda zbog problema pčelara pri kontrolama državnog inspektorata, s naglaskom na sve veću pojavu nepoznatih šećera u medu.

– U nacionalnoj staklenci za sada tih slučajeva nije bilo što dokazuje opravdanost korištenja iste, – istaknuo je Grdić te dodao kako će spomenuti proces biti završen krajem ove ili početkom iduće godine te dostavljen Ministarstvu poljoprivrede na razmatranje i odlučivanje.

Osim toga u svom je izvješću naglasio kako je HPS ostvario 8. oznaku „Dokazane kvalitete“ za med u nacionalnom sustavu a na pčelarima je da ju koriste u svojoj promociji meda, ali i za dobivanje raznih potpora.
Nadalje navodi kako se ovih dana očekuje i završetak projekta ulaska nacionalne staklenke za med u trgovački lanac, a novost je da staklenku na korištenje mogu dobiti samo članovi HPS-a. U projekt se uključila i Virovitičko-podravska županija sufinanciranjem kupovine nacionalne staklenke u iznosu od 0,25 eurocenti po staklenci čime je ista postala dostupnija te više nije skuplja od obične staklenke.
Nakon što je u svom vrlo opširnom izvješću govorio i o nizu potpora za pčelare Grdić je u svoje osobno i u ime HPS-a na kraju uputio čestitke na osnivanju Saveza udruga pčelara Virovitičko-podravske županije zaželjevši im puno uspjeha u radu te svakako mednu godinu.

Pri kraju skupštine uslijedila je riječ gostiju među kojima su čestitke na uspješnom radu slatinskim pčelarima uputili zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić, predsjednik Saveza udruga pčelara VPŽ i predsjednik Udruge pčelara Papuk Voćin Milanko Jeličić, dopredsjednik Saveza i predsjednik Udruge pčelara Virovitica Dubravko Milanović, te tajnik Saveza i tajnik Udruge pčelara Virovitica Mirko Kostelac.

S naglaskom na uspješnoj suradnji kroz zajedničke projekte slatinskim su pčelarima zaželjeli puno uspjeha u daljnjem radu uz neizostavno „Neka vam je medna 2024. godina!“

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button