DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinski osnovnoškolci oduševljeni vatrogastvom i vatrogascima

Danas (15. 3.) su najmlađi polaznici slatinskih osnovnih škola imali svoj prvi ozbiljni susret s vatrogastvom.

Taj susret omogućilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Slatina kroz svoj projekt ”Prevencija, edukacija, demonstracija”. A kako bi se sve odigralo na zavidnoj razini u pomoć DVD-u kao partner u projektu uskočila je i Javna vatrogasna postrojba sa svojim vrijednim članovima i sa svojom također vrijednom neizostavnom vatrogasnom opremom.

Vatrogasci su prvo obišli OŠ Eugena Kumičića, a zatim nešto kasnije i OŠ Josipa Kozarca, a i kod jedne i kod druge škole dočekali su ih učenici razredne nastave sa svojim učiteljicama. Djecu je uvodnim obraćanjem na temu časne dužnosti vatrogasca itekako zaintrigirao Ivan Drokan, zamjenik predsjednika DVD-a, da bi zatim prepustio riječ Branku Beloševiću, predsjedniku Vatrogasne zajednice Grada Slatine, koji ih je upoznao s potankostima vatrogasnog posla.

Zatim su na scenu samom prezentacijom vježbi stupili iskusni prekaljeni slatinski vatrogasci – Ana, Marijan, Josip, Darko… Naravno da je sigurnost bila na prvom mjestu, no nakon kratke edukacije i upoznavanja s osnovnim rukovanjem opremom klinci su dobili priliku da i sami isprobaju kako je to biti vatrogasac.

Nije prošlo dugo i djecu se više nije moglo zaustaviti. Svi su željeli isprobati kako mlazom vode pogoditi bocu, kako aparatima ugasiti vatru, ali i popeti se i sjesti za volan velikog vatrogasnog vozila. Koliki je bio interes i koliko je bilo oduševljenje djece, vjerujemo da su vatrogasci ponijeli cjelokupni arsenal opreme i boca za gašenje da im za nekoliko minuta ne bi ostalo baš ništa nepotrošeno.

Jedan od glavnih ciljeva ovog projekta i je zainteresirati djecu za vatrogastvo i za priključenje radu vatrogasnog društva, a sudeći prema ovim današnjim posjetima školama nekako uopće ne sumnjamo da će mame i tate s klincima za ruku ovih dana pokucati na vrata DVD-a Slatina.

(Damir Jukić / Foto: Ivan Drokan i Damir Jukić)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button