UDRUGE

Slatinski ogranak udruge Hrvatski domobran postao samostalna Udruga ratnih veteran

Članovi slatinskog ogranka udruge Hrvatski domobran na godišnjoj su skupštini donijeli važne odluke za nastavak djelovanja. Jednoglasno je odlučeno da se gasi udruga kao ogranak i donesena odluka da se osniva samostalna Udruga ratnih veterana Hrvatski domobran Slatina s pravnom osobnošću i sjedištem u Slatini. Tako je redovna skupština istovremeno bila i osnivačka skupština nove udruge. Donesene su i ostale odluke, usvojen je Statut, izabrani su članovi Izvršnog i Nadzornog odbora, osobe ovlaštene za zastupanje i za potpisivanje financijskih dokumenata. Za predsjednika je izabran Ivan Levar, dopredsjednik je Antun Poje i tajnica Snježana Medved. Dosadašnja udruga kao ogranak funkcionirat će sve do registracije nove udruge.

S obzirom na ustrojstvene promjene važno je istaknuti odredbu Statuta koja kaže da „Udruga djeluje kao dragovoljna izvanstranačka i neovisna udruga pripadnika hrvatske domovinske vojske 1. i 2. svjetskog rata, Domovinskog rata 1991.-1995., stradalnika na križnim putovima i za vrijeme komunističkog režima te članova njihovih obitelji, pravnih osoba i ostalih štovatelja i prijatelja hrvatskoga domobranstva“.
U prošloj godini članovi slatinske udruge bili su na godišnjim skupštinama ogranaka udruge Hrvatski domobran u drugim mjestima i na skupštinama udruga proisteklih iz Domovinskog rata, posjećivali su komemoracije (u Čaglinu, Osijeku, Zagrebu, Ruševu, Bleiburgu, Slatinskom Drenovcu), a bili su i na sahranama (u Slatini, Petrinji i Požegi). Članovi udruge o vlastitom su trošku bili na jednodnevnim izletima u Vukovaru i Osijeku. Udruga je organizirala vrlo uspješno predstavljanje knjige dr. Miljenka Brekala Slatinska kronika Domovinskog rata, a najznačajnija provedena akcija bila je izgradnja kosturnice u Slatinskom Drenovcu.
– Tom smo akcijom uspjeli osigurati mjesto trajnog mira i spokoja kostima nedužno stradalih, koje su tamo nađene, kao i njihovim obiteljima. Nažalost, od 2013. godine, kad smo tiskali drugo dopunjeno izdanje žrtvoslova Hrvatski spomenar, na slatinskom i orahovačkom području otkrili smo više od 200, a na virovitičkom području više od 350 novih nestalih ili ubijenih ljudi, što znači da imamo sve njihove podatke, od imena do informacija gdje su poginuli ili gdje su posljednji puta viđeni. Posljednja informacija govori o grobnici u Čađavačkom Lugu, gdje su žene o blagdanu Svih svetih potajno palile svijeće, i to će mjesto biti istraženo.
Prema riječima predsjednika Levara, veliku zahvalnost za sve što je ostvareno udruga duguje razumijevanju i podršci koju su joj u tim poslovima pružali bivši župan Tomislav Tolušić, saborski zastupnik Josip Đakić, obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak i načelnik općine Čačinci Mirko Mališ. Financijski najviše su pomogli Virovitičko-podravska županija, Ministarstvo branitelja i Općina Čačinci.
– Posebno velika hvala našem Nenadu Križiću, koji je napravio više nego svi do sada. Naša udruga pripada Ministarstvu hrvatskih branitelja, u kome je Križić pomoćnik ministra, i do sada se nije dogodilo da smo imali pitanje a nismo dobili odgovor, ili da smo tražili pomoć a da je nismo dobili. Čista nam je savjest, jer pomažemo da ljudi koji su dali živote za Hrvatsku ne ostanu zaboravljeni, rekao je Ivan Levar.
Predsjednik udruge Hrvatski domobran najavio je obilježavanje značajnih obljetnica 6. travnja. Toga dana pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja u Slatini će biti obilježena 25. obljetnica rada udruge Hrvatski domobran, 70. obljetnica krvavog slatinskog Uskrsa i 150 godina Dana domobranstva.
U ime članova Gradskog odbora Hrvatskoga časničkog zbora nazočne je pozdravio dopredsjednik Radenko Pavić, u ime Udruge HVIDR-a Slatina predsjednik Ilija Nikolić te u ime Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Slatine predsjednik Ivan Selenić.(Glas Slavonije/Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button