DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinski Ogranak Matice hrvatske nagrađen Srebrnom poveljom Matice hrvatske

Na Glavnoj izbornoj skupštini Matice hrvatske, slatinski Ogranak Matice hrvatske nagrađen Srebrnom poveljom za knjigu Žarka Španičeka „Župna crkva svetog Josipa u Slatini – spomenik trajniji od mjedi“


Glavna izborna skupština Matice hrvatske održana je u subotu, 6. studenoga 2021. u dvorani Studentskog centra u Zagrebu.
Prigoda je to na kojoj se svake godine nagrađuju knjige iz naklade ogranaka Matice hrvatske, a između njih 124 ove je godine Predsjedništvo Matice hrvatske nagradilo 21 knjigu iz Matičine edicije, zlatnim, srebrnim i brončanim poveljama.

Slatinski je Ogranak dobio Srebrnu povelju za knjigu Žarka Španičeka „Župna crkva svetog Josipa u Slatini – spomenik trajniji od mjedi“ koja je tiskana ove, 2021. godine u nakladi Ogranka Matice hrvatske u Slatini, a sunakladnik je Župa sv. Josipa Slatina.

Knjiga je tiskana u nakladi od 300 primjeraka kao 20-a knjiga Male slatinske biblioteke Matice hrvatske Ogranka Slatina i 6-a knjiga ove kulturne ustanove koja ove godine obilježava 50 godina postojanja.

Srebrna povelja Matice hrvatske stigla je slatinskoj Matici kao nagrada za sav trud u njezinom radu upravo u jubilarnog Matičinoj godini kada slavi 50. obljetnicu osnutka, ali i u Mjesecu hrvatske knjige i Godini čitanja.

Povelju je ponosnoj predsjednici Ogranka Matice hrvatske Slatina Zorici Varga uručio predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica kojega je nakon izbornog dijela Skupštine na toj vodećoj funkciji zamijenio književnik Miro Gavran.

Tako je na čelo Matice hrvatske izabran ovaj slavni pisac rođen u Gornjoj Trnavi 1961. Gavran piše drame, romane, pripovijetke. Član je i suradnik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te je najizvođeniji hrvatski dramski pisac. Djela su mu prevedena na 40 jezika, a njegove knjige su imale više od 250 izdanja u zemlji i inozemstvu.

Osim predsjednika, na novi četverogodišnji mandat izabrani su i članovi Predsjedništva MH, Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Časnog suda, a ovim izborima Matica hrvatska ulazi u 180. godinu od osnutka, koja se obilježava dolazeće godine.
(mf/Foto: Ogranak Matice hrvatske u Slatini, Mihaela Feldi, arhivska fotografija)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button