DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatinski obiteljski križni put

Molitve za bolesne, stare i nemoćne, pogođene svakim zlom…

Ispred župne crkve sv. Josipa, u Parku 136. slatinske brigade, održan je Slatinski obiteljski križni put, koji su predvodili župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić, župnik slatinske Župe bl. Ivana Merza vlč. Patrik Alatić i pastoralni suradnik u Župi sv. Josipa Josip Anthony Kešina.

U uvodnoj molitvi vjernici su iskazali zahvalu Isusu i njegovu Ocu za obitelj u kojoj ih je stvorio, za odraz ljepote svojih ukućana i za obiteljsko ognjište, te najavili želju hodati postajama kojima je On nekoć prošao noseći križ na svojim ramenima i moliti za obitelji iz kojih dolaze i za sve obitelji koje su potrebne njegova blagoslova.

Djeca i mladi predstavljali su pojedine postaje, a očevi obitelji izmjenjivali su se pri nošenju križa. Pratili su ih ministranti, pjevači župnoga zbora i nekoliko stotina vjernika u procesiji noseći upaljene svijeće. Hodajući Isusovim stopama križnog puta, kod 14 postaja molili su za dostojanstvo obitelji, za osnaživanje svake teško osuđene obitelji i jedinstvo u nošenju obiteljskoga križa osude te za svetost braka, za mlade bračne parove, za sve trudnice, za svu novorođenčad. Molili su za vjeru i ljubav prema križu, za suosjećanje s teškoćama svojih ukućana i da im mogu biti od pomoći u stradanjima. U Isusovoj Majci vjernici vide i svoju, koja zaslužuje zahvalnost svoje djece, i mole Gospodina da sve majke koje su na rubu snage i zdravlja ojača svojom dobrotom. Mole ga također da bude pomoć i snaga očevima u svim njihovim brigama i poslovima, za razumijevanje među braćom i sestrama, za međusobno prihvaćanje mladih bračnih parova i da ih blagoslovi djecom.

Na obiteljskom križnom putu vjernici su molili Gospodina da olakša patnje svih starih i bolesnih, osamljenih i ožalošćenih, za češće posjećivanje baka i djedova, te za iskreno povjerenje i razumijevanje bračnih parova koji proživljavaju teške trenutke. Prisjetili su se i patnji djece koja nemaju zajedništvo svojih roditelja te samohranih majki i očeva, ali i patnji obitelji izmučenih alkoholom, kockom i drogom, koje zaslužuju zdravlje duše i tijela. Od milosrdnog Gospodina traži se smilovanje svakom čovjeku koji si je oduzeo život i da ojača vjeru u život vječni obiteljima koje su proživjele suicid svoga ukućana.

Na 13. postaji molilo se Gospodina da blagoslovi sve udruge u njihovu radu s osobama koje imaju poteškoće u razvoju, da bude u pomoći roditeljima koji su porodili dijete s određenim hendikepom, i da sve učini suosjećajnima i susretljivima prema svakome tko je potreban pomoći. Posljednja postaja u župnoj crkvi sv. Josipa posvećena je želji da svi mladi bračni parovi budu blagoslovljeni uvjetima potrebnim za rađanje djece, i da sva začeta djeca budu rođena.

U završnoj molitvi izražena je želja da križni put naše svakidašnjice prosvjetljuje djecu i mlade, da im ispuni srca životnom radošću i snagom istinske ljubavi i da sve blagoslivlje zajedništvom u svetoj Crkvi.

tks(Petar Žarković,Glas Slavonije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button