DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinski muzej pred novim izazovima

Bogat i raznolik, ali i pomno osmišljen program koji bi trebao udovoljiti većem dijelu kulturne javnosti, odnosno dosadašnjim, ali i nekim budućim posjetiteljima, osmislila je za ovu godinu mala no dobro uigrana ekipa Zavičajnog muzeja Slatina. Upravo taj program najviše je zanimao gradonačelnika Denisa Ostrošića koji je zajedno sa svojim zamjenikom Ilijom Nikolićem bio u radnom posjetu vodstvu ove itekako značajne slatinske kulturno-umjetničke institucije.

Zahvaljujući tom radnom sastanku i mi smo bili u prilici doznati što to spremaju slatinski muzealci u ovoj godini. Tako ćemo ovim putem odmah najaviti skoru (28. siječanj)  ”Noć muzeja 2022”. Tema ovogodišnje Noći stiže pod imenom  – ”Između stvarnog i digitalnog”. A upravo će tako u skladu s imenom teme, na našu žalost, biti provedena ova ”pandemijska” izložba. Naime prema svemu sudeći zbog trenutne epidemiološke situacije neće biti klasične Noći muzeja već će atraktivne digitalne  sadržaje, koje ovih dana marljivo dovršava slatinska muzejska ekipa, moguće biti pogledati na web stranici Zavičajnog muzeja na samu Noć muzeja u petak 28. siječnja. Muzejsku djelatnost šira javnost najčešće prepoznaje po izložbama, a i slatinski muzej ove godine priprema nekoliko uistinu posebnih.

Drugi dio izložbe Slatinčanke stiže već u ožujku, a samostalnu izložbu Sanje Dušak amaterske slikarice iz Mikleuša posjetitelji muzeja moći će pogledati u travnju. U petom mjesecu obilježava se Dan muzeja, a u sklopu bogatog programa za sada je potvrđena izložba možda i najpoznatijeg hrvatskog karikaturista Nika Titanika. Ljetne mjesece obilježit će zajednička suradnja muzeja i slatinske Osnovne škole Eugena Kumičića koja će donijeti nekoliko zanimljivih izložbi i radionica. Za sam Dan grada Slatine još je otvoreno pitanje s čijim će se fantastičnim radovima slatinskih zavičajaca ići u javnost. Izbor je sužen na dva imena. Na Shoshu Talik hrvatsko-izraelsku akademsku slikaricu i pjesnikinju rođenu 1938. u Slatini i na Vladimira Udatny-ija također akademskog slikara rođenog 1920. u Voćinu, a koji je preminuo 1972. u Rijeci gdje je i proveo dobar dio svog života. Sada već tradicionalna izložba povodom Dana Milka Kelemena stiže u listopadu, a kao šećer na kraju godinu bi trebali zaključiti članovi Slatinskog likovnog kluba (SLIK-a) svojom izložbom vlastitih radova u prosincu.

I Ministarstvo kulture prepoznalo je temeljit rad slatinskog muzeja pa je i ove godine ”blagoslovilo” nekoliko njihovih programa. Dakako, ti isti programi prema Ministarstvu iziskuju ulaganje i vlastitih te sredstva osnivača odnosno Grada Slatine kako bi se mogli ostvariti u cijelosti. Radi se o programima ”Ručicama do glazbe” svojevrsnim radionicama s ciljem afirmacije učenika osnovnih škola s područja Slatine na polju glazbe i kreativnog rada, zatim ”Numizmatičkoj zbirci Zavičajnog muzeja” odnosno tiskanju jednog reprezentativnog kataloga, a tu je i nastavak programa ”Virtualni vodič” kojim će muzej nastaviti implementirati digitalne sadržaje u postav svog ”stalnog interaktivnog muzejskog postava”. Modernizacija muzeja nastavit će se i kroz neophodnu nabavu nove opreme za što je osigurano 50 000 kuna. Kroz razgovor gostiju i domaćina odnosno ravnatelja muzeja Vlade Majhena i kustosa Srđana Đuričića doznali smo još podosta zanimljivih inicijativa i s jedne i s druge strane stola, koje će, ukoliko zažive, podići kvalitetu muzeja na još jednu višu razinu.

Damir Jukić

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button