DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinski Ličani na skupštini rezimirali proteklu godinu, a u 2024. nastavljaju tragom svoje tradicije i kulture

Danas (utorak) je u prostorijama Centra nevladinih organizacija u Slatini održana redovna izvještajna skupština Udruge Ličana „Vila Velebita“ Slatina kojoj su nazočila 42 člana.

Skupštinom je predsjedavao Mladen Graovac, a u radnom predsjedništvu su se našli i predsjednik Vile Velebite Željko Šnjarić i dopredsjednik Martin Rukavina.

Dužnost zapisničara pripala je Danijeli Šimek, a ovjerovitelja istoga Dragutinu Radočaju i Stevi Veriću, dok su Mario Lulić, Igor Prpić i Miroslav Nikšić izabrani u Verifikacijsku komisiju nakon čijeg je izvješća i usvajanja poslovnika o radu skupština mogla nastaviti s radom.

Predsjednik Šnjarić podnio je izvješće o radu za 2023., dok je financijsko izvješće podnio tajnik Domagoj Janković.

Nakon izvješća Nadzornog odbora koje je podnio Mato Grgurić, dopredsjednik udruge Martin Rukavina iznio je plan rada i financijski plan za 2024. godinu.

Na početku svog izlaganja predsjednik Šnjarić je istaknuo kako Udruga Ličana „Vila Velebita“ Slatina aktivno radi i djeluje već punih 15 godina te je u tom razdoblju nastojala uskladiti poveznicu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Isto je tako naglasio kako je udruga otvorena, ne samo Ličanima već svima koji kroz različite suradnje i prijateljstva žele doznati nešto više o ličkim korijenima te pomoći slatinskim Ličanima u nastojanjima da ličke običaje, tradiciju, kulturu, jezik, gastronomiju… očuvaju i prenesu novim generacijama.

Na tom tragu prisutni su gotovo na svim manifestacijama na slatinskom području ali i puno šire.

– U 2023. godini ostvarili smo 1874 sata volonterskog rada što nam daje za pravo da možemo reći kako smo jedna od najaktivnijih udruga na našem području, – istaknuo je Šnjarić te kronološki nanizao brojne aktivnosti tijekom protekle godine koje su na samom početku iste prezentirali slatinskom gradonačelniku i virovitičko-podravskom županu.

Članovi Vile Velebite svoju su tradiciju predstavili na Međunarodnom sajmu gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede Viroexpo.
Osobito su ponosni predstavljanjem svoje tradicije i kulture tijekom gostovanja u Ličko-senjskoj županiji sudjelovanjem na 19. manifestaciji „Eko Etno Gacka“, zatim na 25. jubilarnoj manifestaciji „Jesen u Lici“ koja je održana u Gospiću, te sudjelovanjem na radionici i prezentaciji tradicijske ličke obuće koje je za njih pripremila Udruga Gačanka iz Otočca pod vodstvom predsjednice Dragice Rogić.
Osim toga gostovali su i na ličkim večerima u Virovitici, Bizovcu, Požegi, Belišću, Sisku i Slavonskom Brodu.

Slatinski su Ličani svojim aktivnostima uveličali proslavu Dana grada Slatine sudjelovanjem na 15. otvorenom prvenstvu Slatine u kuhanju čobanca, te na 11. otvorenom prvenstvu Slatine u kuhanju fiša.

Nezaboravan je bio i angažman slatinskih Ličana kada su se u sklopu svog projekta Gastro Lika uključili u organizaciju manifestacije Advent u Slatini te su posjetiteljima po promotivnim cijenama ponudili kuhani grah s kiselim kupusom, kuhano vino, lički i gacki sir te uštipke.

Na kraju je nazočne upoznao s aktivnostima vezanima uz projekt izgradnje Ličke kuće, odnosno Velebitske kuće u Slatini koji se kupnjom zemljišta napokon pokrenuo u dobrom smjeru ka konačnoj realizaciji, a projektna dokumentacija je u završnoj fazi.  

– Sve ove aktivnosti uspjeli smo odraditi zahvaljujući Upravnom i Nadzornom odboru te svim članovima naše udruge, a uvelike su pomogli i Grad Slatina, Virovitičko-podravska županija, Ličko-senjska županija, Grad Gospić, Grad Otočac, Turistička zajednica Grada Slatine, Općina Čađavica, kao i brojni sponzori koji su konstantna potpora našem radu, stoga veliko hvala svima, a hvala i našim medijima koji nas redovito prate, – rekao je Šnjarić te zaključio:

– Ponosni smo na naše ličke korijene i domovinu naših djedova i zato njegujemo naše tradicije i običaje da nam Lika i dalje živi u srcu.

Što se tiče plana rada u 2024. godini Udruga Ličana „Vila Velebita“ Slatina nastavit će svoje redovite aktivnosti na području grada Slatine i okolnih općina, ali i šire te nastaviti njegovati suradnju s gradskim i županijskim institucijama te prijateljskim udrugama u zemlji i inozemstvu. I nadalje će biti prisutni na kulturnim događanjima i manifestacijama, a uz čuvanje svoje tradicije i običaja u planu su i putovanja kojima će članovi obići mjesta svojega porijekla.

Nakon što su sva izvješća jednoglasno prihvaćena te je utvrđena članarina za ovu godinu od 15 eura, pohvale njihovom radu uputio je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić naglasivši dosadašnju izvrsnu zajedničku suradnju, te daljnju potporu Grada Slatine.

Slatinski Ličani i njihovi gosti potom su nastavili druženje uz prigodni domjenak.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button