DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatinski kuhari Sandra Jadek i Dražen Šafar – dojmovi s Kulinarske olimpijade i novi planovi

Kulinarska olimpijada je najstarije i najveće međunarodno kulinarsko natjecanje na svijetu koje se održava više od 100 godina i okuplja najbolje kuhare i slastičare sa svih kontinenata, ove je godine od 14. do 17. veljače u Stuttgartu okupila 3.000 natjecatelja iz 60 zemalja svijeta, među kojima se Hrvatska sa svoja 24 natjecatelja posebno istaknula. Među njima su se našli i slatinski kuhari Sandra Jadek i Dražen Šafar koji su se naravno kući vratili s vrijednim nagradama. Dražen je u carvingu, osvojio diplomu, a samo su ga četiri boda dijelila od olimpijske bronce, dok se Sandra, kao članica reprezentacije Hrvatske i više nego zasluženo okitila olimpijskim srebrom.
Po povratku u Slatinu uz obitelj, supruga Željka koji joj je najveća potpora, brojne prijatelje i zaposlenice Sandrinih kolača koje su pripremile pravu feštu s bakljama i gozbom, Sandru je dočekao i slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić kako bi joj izrazio čestitke na njezinom velikom uspjehu, ali i zahvalio na izrazito vrijednoj promociji grada.

Nakon što su se slegnuli svi dojmovi, ovi svjetski poznati kuhari prigodom posjete slatinskoj Gradskoj upravi podijelili su s gradonačelnikom Ostrošićem i pročelnikom Stručne službe Krunoslavom Šarabokom, iskustva i uspomene s ovog legendarnog putovanja koje ih je smjestilo u sam vrh svjetskog kulinarstva.

– Još mi je uvijek sve tako svježe, umor je nestao ali euforija je još prisutna jer bili su to lijepi dani druženja i zabave, a unatoč napornom radu atmosfera je bila izuzetna budući da smo, svi mi kuhari iz Hrvatske, zaista bili dobar tim, pomagali jedni drugima i to je ono što je neprocjenjivo. Zato još jednom hvala svim kolegama, Draženu Šafaru, Ivanu Đukiću, čelnicima HKS-a, izborniku i svima koji su mi bili potpora, – rekla je Sandra te se prisjetila kako je na Olimpijadu otišla neopterećena, bez ikakvih očekivanja, stoga joj je ovaj uspjeh još draži jer se osim za sebe izborila i za svoju „malu“ Hrvatsku i Slatinu.
Totalno nesvjesna svoje slave, naša „kraljica kolača“ prepričava korake do ovoga uspjeha gdje su kriteriji bili vrlo oštri, gledala se i najmanja sitnica, ali što su drugo mogli nego je uz njezine majstorije, hrabre ideje i samo domaće i prirodne namirnice smjestiti u sam vrh.
Sandra je nastupila sa sličnom ponudom kao i Luxembourgu gdje je osvojila broncu na Svjetskom kupu. Bilo je tu petit four, četiri vrste deserta u kategoriji “Slastičarska umjetnost”, bila je tu i jesenska rapsodija, a njezina hedonistička kruška sve je oborila s nogu i postala hit, te se mnogi i danas pitaju je li moguće da to nije bila prava kruška. Prezentacija njezine proljetne rapsodije posebno se istaknula kao i ona Dražena Šafara koji se iskazao svojom vrhunskom cvjetnom pričom.

Oboje ističu kako su na Olimpijadi dobili i puno savjeta koji će im pomoći u daljnjoj karijeri, a njihov napredak se vidi jer neumorno rade na sebi.

Sandra kaže kako se nema smisla vraćati na početak nastupima na kulinarskim kupovima, tako da ćemo ju od sada moći pratiti samo na svjetskim natjecanjima, a na sljedećoj Olimpijadi svakako joj želimo zlato.
Uz dosadašnja brojna natjecanja, vrhunske rezultate, vlastiti bussines koji sada radi 100/h i stalno joj stižu nove poslovne ponude i suradnje, Sandra ima vremena i za suđenja regionalnih, ali i državnog natjecanja strukovnih škola, a cilj joj je postati službeni sudac pri Hrvatskom kuharskom savezu.

U lipnju Sandra ide na predstavljanje hrvatske gastronomije u Bruxelles gdje će sljubljivati vino i praline za što će joj odličan trening biti Izložba vina koja će se održati u Slatini 20. ožujka u organizaciji Udruge vinara i vinogradara „Slatinsko vinogorje“ na temu  „Slatko-slađe-najslađe“.

U tijeku su i pripreme za Međunarodno slastičarsko natjecanje „Zlatni orah“ koje će se održati prvoga dana proljeća, 21. ožujka na Višnjici. Ova manifestacija je postala prestižna tako da se prijavljuje sve više natjecatelja koji žele sudjelovati, a ove godine uz nove ideje posjetitelje očekuju brojna iznenađenja i dakako slatki užitak vrhunskih slastica.

No prije toga slatinske kuhare Sandru Jadek i Dražena Šafara i njihovo umijeće moći ćete vidjeti na ovogodišnjem Viroexpu gdje će vrhunsku slatku gastro ponudu pripremiti Sandrini kolači i Choco fruit, a predstaviti će se na zajedničkom štandu Grada Slatine.

Gradonačelnik Ostrošić na kraju je još jednom ovom vrhunskom dvojcu slatinskih kuhara uputio čestitke na svim dosadašnjim uspjesima, te istaknuo kako su na ovoj Olimpijadi „najslađe“ uložena sredstva Grada Slatine koji će kroz zajedničku suradnji i nadalje pratiti i pomagati njihov rad.

(mf/Foto: Mihaela Feldi, facebook)Nije bilo nimalo lako prepričava Sandra koja je u jednom trenutku razmišljala odustati od natjecanja zbog bolova jer joj je na samom početku stradao gležanj desne noge i puknuo ligament, no ova hrabra, neustrašiva žena velikoga srca sa svojim prepoznatljivim osmjehom na licu nije se dala, kako kaže, pa nije olimpijada svaki dan.
Stisnula je zube i dala sve od sebe, a njezine ideje, vještine, hrabrost, iskustvo i znanje istkali su prekrasnu priču koja se nakon četiri neprospavane noći itekako isplatila donijevši joj olimpijsko srebro.


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button