NASLOVNICAOD SVEGA POMALO

SLATINSKI „KRALJ PUHARA“: Zdenko Zdelar pronašao kapitalne gljive puhare teške 6 kilograma

O  Zdenku Zdelaru iz Slatine, gljivaru i zaljubljeniku u prirodu, već smo pisali prije tri godine kada je u mjesecu rujnu ”ulovio” nekoliko gljiva puhara teških oko 4 kilograma, no ovoga puta pronalazak mu je bio veći. Naime, kod slatinskog prigradskog naselja Lukavac pronašao je dva prava kapitalca teška 6 kilograma.

Prošli tjedan našao je neke manje gljive kod Novog Senkovca, te nešto gljiva i u okolici Slatine, a na opsežniju potragu potaknule su ga objave na društvenim mrežama u kojima se gljivari hvale svojim pronalascima.

– Ove dvije velike puhare našao sam na papučkoj strani kod Lukavca. Jedna je teška točno šest kilograma, a druga ima 6,075 kilograma. I ranijih godina nalazio sam izuzetno velike puhare, a najteža je bila teška 4,250 kilograma. Prema svim gljivama koje sam do sada našao, ove dvije doista su vrhunske – kazao nam je Zdenko, ponosno pozirajući sa svojim ”ulovom”.

Zanimljivo je da se puhare mogu naći na istim mjestima gdje su se i ranije nalazile. Zdelarovo iskustvo kaže da je pronalazio puhare samo metar-dva dalje od mjesta gdje ih je pronalazio ranijih godina. Zahvaljujući svom iskustvu dugogodišnjeg gljivara, i on ima svoja nalazišta, na područjima Čađavice, Novog Senkovca, Slatine, Lukavca…, koja taji jer gljivari baš i nisu skloni odavanju svojih nalazišta.

– Gljivarenjem se bavim još iz djetinjstva, otkako sam krenuo u školu, praktično od prvog razreda. Rodom sam iz Čađavice, tamo sam proveo djetinjstvo i počeo tražiti gljive u okolnim šumama. Prve moje gljive bile su brestovače, zatim sam nalazio vrganje, i kako sam rastao tako sam širio svoje znanje o gljivama. Učio sam slušajući druge, a u traženje gljiva često sam išao sa starijima i svaki puta kad bismo pronašli neku novu vrstu gljiva slušao sam što ljudi govore i pamtio. Sada su druga vremena pa se i preko Interneta mogu naći neke stvari. Član sam i dviju Facebook grupa, ”Gljivari – Podravina” i ”Gljive naših šuma”, pa ako nešto ne znam, ili nisam siguran, tako mogu provjeriti – objasnio je Zdenko.

Zdenko napominje da nikad nije isprobavao nepoznate vrste gljiva ako nje bio sto posto siguran da su jestive, odnosno ako ih već netko iz njegova okruženja nije kušao. Inače, i Zdenko i svi članovi njegove obitelji vole gljive. U potragu ide i njegova majka, supruga ide samo s njim, dok djeca više vole gljive kad su već pripremljene, a i ove će završiti na stolu njegove obitelji.
Inače, Zdenko je i aktivan član Lovačke udruge Sokol iz Čađavice, hrvatski je branitelj dragovoljac Domovinskog rata, zapravo pravi zaljubljenik u prirodu.

Velika puhara (langermania gigantea), još se naziva velika ćelavica ili gigantska puhara i jedna je od najvećih gljiva uopće. Može narasti i do metar promjera i desetak kilograma težine. Dok je mlada bijele je boje, jestiva i ukusna, ugodna mirisa, a starenjem mijenja boju i prestaje biti jestiva.
(df/Foto: D. Fišli i Z. Zdelar)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button