DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinski antifašisti održali skupštinu

Udruga antifašističkih boraca i Antifašista Slatine jučer je održala redovnu izvještajnu skupštinu. Članove je o aktivnostima i radu informirao predsjednik udruge Vladimir Jurić.

Bez obzira što je i ovoj udruzi pandemija podosta poremetila planove, članovi su ipak uspjeli odraditi veći dio svojih aktivnosti. Održavanje živim sjećanja na sve one koji su dali svoj život u borbi protiv fašizma i obilježavanje značajnih datuma vezanih za narodnooslobodilačku borbu protiv fašističkih okupatora temeljni su ciljevi ove udruge.

Tako su i prošle i ove godine članovi uspjeli obići mjesta stradanja i lokacije gdje su se odvijale ključni događaji narodnooslobodilačke borbe. U Mikleušu su i prošle godine obilježili godišnjicu osnivanja odreda Ernst Tellman, kao i mađarskog odreda Sandor Petofi. Vijence su položili i u Drenovcu, Alagincu, Virovitici, Dudiku, ali i kod spomenika u Lukavcu. Vezano za Lukavac, udruga ima želju u budućnosti početi održavati skromnu komemoraciju za ubijene mještane Lukavca i to na mjestu njihova stradanja na slatinskom Brežiću. Obišli su antifašisti i Noskovačku Dubravu gdje niti nakon uspješno provedene peticije gdje su skupili više od 400 potpisa nisu uspjeli zaustaviti rušenje spomenika i izmještanje kosturnice iz središta mjesta. Što se tiče ove godine, bili su u Jasenovcu, Kumrovcu, u šumi Brezovica, na svečanoj akademiji povodom Dana pobjede u Zagrebu, u Jadovnom kod Gospića, a i u svojoj Slatini gdje su zajedno sa delegacijom Grada Slatine i SNV-a obilježili Dan antifašističke borbe. Glavni i najveći događaj u protekloj godini slatinskih antifašista bio je organizacija obilježavanja Dana oslobođenja Slatine kojoj je prisustvovao i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić

Jedan od većih problema u radu udruge su financije. U prošloj godini udruga je uprihodila tek nešto više od 7.000,00 kuna pa je na skupštini bilo dosta riječi i konstruktivnih prijedloga kako u budućnosti djelovati u takvim prilično otežavajućim uvjetima. Dogovoreno je da će maksimalnim uštedama zaobići i taj problem. Inače, jučer se u udrugu učlanilo pet novih članova, što je toplo pozdravljeno od svih sudionika skupštine.

Damir Jukić

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button