Home / GOSPODARSTVO / Slatinski Agroduhan uložio 150.000 eura u dvoredni kombajn za berbu duhana

Slatinski Agroduhan uložio 150.000 eura u dvoredni kombajn za berbu duhana

Slatinska tvrtka Agroduhan d.o.o. sa sjedištem u Ulici Nikole Šubića Zrinskog 30, uz osnovnu djelatnost, proizvodnju, obradu i promet duhanskim listom i ostalih usjeva bavi se i trgovinom na veliko i malo, te ugostiteljskim uslugama, a zapošljava 57 stalno zaposlenih i po potrebi preko 90 sezonskih djelatnika.

Proizvodnju duhana tipa Virginija i Berlej obavlja u suradnji sa 140-160 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava putem jednogodišnjih ugovora, pretežito na području Virovitičko-podravske županije i to na ukupnim površinama od 850 – 900 ha.
Za kooperante Društvo osigurava kompletan repromaterijal (sjeme, supstrat, umjetna gnojiva, zaštitna sredstva…), financira opremu za proizvodnju i navodnjavanje te prema potrebama kooperanata isplaćuje avans neophodan za financiranje proizvodnje.
Sav otkupljeni suhi list duhana obrađuje se u vlastitom pogonu u duhansku sirovinu (strips, veliko rebro, malo rebro, sitnjevina) koja se koristi u proizvodnji cigareta, a koju uglavnom izvozi u Italiju, Nizozemsku, Veliku Britaniju, Belgiju, Grčku, Bugarsku, Švedsku…,  dok na domaćem tržištu prodaje minimalne količine, ispod 2%.

Iako je proizvodnja duhana značajno dohodovnija kultura s kontinuiranim rastom otkupnih cijena u odnosu na ostale ratarske kulture, prisutan je višegodišnji trend smanjivanja površina pod ovom poljoprivrednom kulturom uglavnom zbog nedostatka radne snage u berbi duhana i sve veće starosne dobi OPG-a.

S ciljem modernizacije proizvodnje duhana, koja bi za posljedicu trebala imati povećanje površina pod ovom kulturom i ulazak novih OPG-a u njezinu proizvodnju, tvrtka Agroduhan d.o.o. ovih je dana nabavila novi dvoredni kombajn za berbu duhana proizvođača SPAPPIERI ITALY, koji će olakšati berbu i nadomjestiti nedostatak radne snage.
Radi se o modelu RA942IF koji duhan bere u međurednom razmaku od 90 cm, snage dizelskog motora 74 Kw.
Ukupna vrijednost kombajna sa svom dodatnom opremom iznosi preko 150.000 eura.

Već je obavljena i probna berba ovoga vrijednog stroja na duhanskim poljima OPG-a Bože Čupara u Josipovu koje trenutno obrađuje nešto manje od 15 hektara duhana.
Zadovoljan sam ovom probnom berbom budući sam očekivao veće komplikacije no ja ovako na prvi pogled budućnost vidim u strojnoj berbi što bi mi u konačnici donijelo veliku uštedu.
Berba za jednu sušaru ovim kombajnom donosi troškove do 500,00 kuna, a pomoću radnika do 1.800,00 kuna gdje se pojavljuje razlika od 1.300,00.

Inače, jako sam zadovoljan dosadašnjom suradnjom s tvrtkom Agroduhan koja 100% prati našu proizvodnju i u razgovorima s predstavnicima tvrtke usuglasili smo se da se moramo okrenuti strojnoj berbi što će u doglednoj budućnosti dovesti do modernizacije i ostalih segmenata proizvodnje.
Da bi se pojeftinila proizvodnja strojnom berbom proizvođači se moraju prilagoditi sadnjom, zalamanjem i sortimentom.

Unatoč činjenici što će strojnom berbom doći do loma lista koji će možda dovesti do manje kvalitete, uvjeren sam da ćemo uz sadnju na većim površinama i smanjenim troškovima proizvodnje naći svoju računicu.

Zadovoljan sam i s druge strane budući je Ministarstvo poljoprivrede putem Pravilnika za naredne tri godine utvrdilo cijenu poticaja od 5,25 kuna po kilogramu predanog duhana neovisno o klasama, te imamo osiguranu nekakvu stabilnost u tom periodu, što ipak za nekakve ozbiljnije investicije nije dovoljno.
Da bi OPG-i samostalno ulazili u nabavu ovakvog kombajna od milijun kuna trebalo bi osigurati sigurnost od minimalno 10 godina. Ja vjerujem da kada bi se to dogodilo svaki ozbiljniji proizvođač duhana bi u svom dvorištu imao taj kombajn, ali pohvalno je i ovo jer do sada nismo imali ni takvu sigurnost.“
– rekao je poljoprivrednik Božo Čupar.

Prema riječima direktora Agroduhana d.o.o. Krešimira Hrgovića i predsjednika uprave Tomislava Tomića tvrtka je u ovoj godini vratila proizvodnju duhana na vlastite površine i svoju poslovnu politiku temeljiti će na sve većim površinama, uz pretpostavku dobivanja poljoprivrednog zemljišta u posjed.
Isto tako, u tijeku je priprema uvođenja novih tehnologija za ostale tehnološke mjere poput prskanja fiziotropima, zalamanja cvijeta…, kako bi se troškovi proizvodnje minimalizirali. (mf/Foto: Robert Turkalj)

 

x

Check Also

Zlato u Osijeku za Doroteju, ali i za slatinske ”Popišance”!

Fantastičan dan imali su jučer u Osijeku slatinski trkači. Naime, na velikom Ferivi polumaratonu  u ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org