DOGAĐANJANASLOVNICA

SLATINSKE ŽUPNE STATISTIKE – Stagnira broj rođenih, ali doseljene obitelji povećavaju broj stanovnika

Župne statistike vjerni su pokazatelji broja i stanja katoličkog stanovništva na područjima župa, a one su relevantne i za opće stanje na području koje obuhvaćaju jer velika većina stanovništva živi po načelima katoličke Crkve. U Slatini djeluju dvije župe, Župa svetog Josipa sa župnikom vlč. Draganom Hrgićem i Župa blaženog Ivana Merza sa župnikom vlč. Nikolom Jušićem.

Župa svetog Josipa ove godine broji 4764 evidentirana župljana u 1432 obitelji, što je povećanje za 51 osobu i 13 obitelji u odnosu na prošlu godinu. Na povećanje broja stanovnika najviše utječe doseljavanje obitelji iz seoskih sredina. Matične knjige pokazuju da je u 2019. godini kršteno 54 djece, a umrlo je 46 osoba. Crkveno je vjenčano 26 parova, od kojih je čak 11 parova nastavilo živjeti izvan Župe sv. Josipa. U prošloj godini bilo je 39 krizmanika i 54 prvopričesnika. Dvije osobe stupile su u puno zajedništvo Katoličke crkve, odnosno prešle su na katoličku vjeru.

Župni Caritas u više navrata pomogao je u hrani i novcu 74 obitelji, bez obzira na vjeru i nacionalnost, a pomaže i školovanje petero studenata i srednjoškolaca. Nitko se, međutim, ne školuje za svećeničke i redovničke kandidate. Župa je za svoje vjernike organizirala hodočašća u Rim, Mariju Bistricu, Aljmaš, Voćin i Beč. Tijekom godine nastavljeni su radovi na obnovi crkve pa su injektirani zidovi, obavljeni su restauratorski radovi na osliku zidova u svetištu, obnovljeni su vitraji, obavljeno je žbukanje i gletanje zidova u crkvi, a obnovljene su također klupe i vrata. Za obnovu crkve svoj doprinos dalo je 511 obitelji.

Župa blaženog Ivana Merza obuhvaća zapadni dio grada Slatine i naselja Novi Senkovac, Markovo, Medinci, Grabić i Ivanbrijeg. Trenutačno je u župskoj evidenciji upisano 4139 župljana, što je znatno manje u odnosu na 2011. godinu, ali 19 više nego prošle godine. Blagoslov je primilo 1220 obitelji.

I dok je u toj župi 2018. godine bio izjednačen broj krštene djece i umrlih osoba, lanjski podaci pokazuju drukčiji omjer: kršteno je 34 djece, a preminule su 42 osobe. U župnoj crkvi bl. Ivana Merza vjenčano je osam parova u odnosu na 17 parova 2018. godine. U prošloj godini bilo je 39 krizmanika i 49 prvopričesnika. Zahvaljujući župnom Caritasu, božićne blagdane dostojno su proveli članovi 21 obitelji, a za vjernike je organizirano hodočašće u Mariju Bistricu.

Župna crkva bl. Ivana Merza nova je i još u potpunosti nedovršena pa se svake godine, u skladu s mogućnostima, nabavlja dio potrebne opreme. Prošle godine uređeni su pod i ograda pjevališta te ograda na stubištu u zvoniku, a prvi sljedeći zadaci bit će vitraji i mozaici, kompletiranje rasvjete i postavljanje vjetrobrana na ulazima u crkvu. Župna crkva bl. Ivana Merza još nema župni ured pa će to biti sljedeća veća investicija u toj župi.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button