DOGAĐANJANASLOVNICA

SLATINSKE ŽUPE SV. JOSIPA I BL. IVANA MERZA Dani preminuća Riječke Majke Marije Krucifikse Kozulić

U župnoj crkvi sv. Josipa u subotu je počela trodnevnica kojom slatinske župe sv. Josipa i bl. Ivana Merza obilježavaju 98. obljetnicu preminuća službenice Božje Majke Marije Krucifikse Kozulić. Nakon trodnevnice obljetnica se slavi još danas (utorak) cjelodnevnim klanjanjem i svečanom svetom misom u 18,30 sati.

Marija Krucifiksa Kozulić utemeljiteljica je i generalna poglavarica Kongregacije Kćeri Presvetog Srca Isusova, osnovane u Rijeci 1899. godine, a pet godina kasnije iz te laičke udruge razvila je hrvatsku autohtonu redovničku zajednicu, Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, kojoj pripadaju i časne sestre samostana u Slatini. Zato se u slatinskom samostanu već godinama svakog 29. u mjesecu, na dan njezina preminuća 1922. godine, moli za uspješno okončanje postupka beatifikacije, kojim će Riječka Majka biti proglašena blaženom. Postupak je pokrenut zbog njezina svetačkog života i velikih djela. Obitelj Marije Krucifikse Kozulić nesrećom je izgubila bogatstvo i postala sirotinja, ali Marija nije upala u zamku materijalnog siromaštva, nego oko sebe vidi još potrebitije i u svojoj siromašnosti ona se počela brinuti upravo o takvima.

Marija Kozulić rođena je u Rijeci 1852. godine. Nakon građanske i glazbene škole u benediktinskom samostanu Sv. Roka u Rijeci, završila je i učiteljsku školu u Goriciji u Italiji. Sav svoj život posvetila je odgoju i obrazovanju siromašne djece i mladeži. U Trstu je služila siromašne i napuštene djevojčice, a u Rijeci je 1895. utemeljila Zavod Presvetog Srca Isusova za siromašnu djecu bez obzira na vjeru i narodnost, a zatim i dječji vrtić. Godine 1904. položila je zavjete i odjenula redovničko odijelo, uzela ime Krucifiksa (Raspeta) i nastavila skrbiti za siromašnu djecu do svoje smrti.

Ove godine dani preminuća Riječke Majke posebno se slave jer su njezini zemni ostaci proteklog vikenda uz blagoslov riječkog nadbiskupa mons. dr. Ivana Devčića i nazočnost njezinih duhovnih kćeri – Družbe sestara Presvetog Srca Isusova pohranjeni u kameni sarkofag u kući koju je sagradila početkom 20. stoljeća, u kojoj je utemeljila Družbu sestara Presvetog Srca Isusova, i u kojoj je skrbila o siromašnoj i napuštenoj djeci.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Župa sv. Josipa)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button