DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Za slatinske pčelare upriličeno predavanje – zaštita pčela od varoe

Udruga pčelara „Lipa“ Slatina organizirala je 27. veljače za članove svoje udruge i ostale zainteresirane građane predavanje na temu „Kontrola i suzbijanje invazije pčelinjih zajednica grinjom varoa“.  Varoa (varroa destructor) je proždrljiv parazit koji se hrani pčelinjom hemolimfom izazivajući ozbiljnu fizičku štetu i time otvara vrata za virusne infekcije u koloniji.

Sve nazočne je na početku pozdravio predsjednik Udruge Dario Kovač, a potom je Robert Viviora mag.ing.agr., predstavnik Phoenix Farmacije iz Osijeka, koja je inače najveća veledrogerija u Hrvatskoj i Europi, druga u svijetu čija je osnovna djelatnost distribucija i prodaja veterinarsko medicinskih pripravaka-VMP, te lijekova i medicinskih proizvoda mnogobrojnim segmentima unutar sustava zdravstvne zaštite.
Tako su pčelari upoznati s novim saznanjima o grinji varoa koja je posljednjih godina pokazala invaziju na ovim prostorima te uz već poznate upoznali i nove lijekove i nove metode liječenja.

Ukazano je kako će Veterinarska stanica Slatina, čiji je direktor Žarko Plazović također nazočio predavanju, pratiti pčelare kroz nabavu lijekova po najnižim trenutno licitiranim cijenama uz savjet pčelarima da se već sada predbilježe za odabrani VMP kako bi ga na vrijeme i dobili.

Potom je predstavnik udruga pčelara s područja Virovitičko –podravske županije u Hrvatskom pčelarskom savezu Željko Vrbos upoznao pčelare s novostima u Savezu.
Spomenuo je kako se na sastanku Upravnog odbora u siječnju raspravljalo o novom Statutu Hrvatskog pčelarskog saveza i novom pravilniku o katastru pčelinjih paša. Statut je još u radnoj verziji i vraćen na doradu u matične udruge.
U Virovitici je bio upriličen sastanak između predstavnika mađarskog i hrvatskog pčelarskog saveza u cilju svojevrsnog kopiranja mađarskog modela pčelarenja budući su duže u EU i imaju više pčelarskih zajednica te veću proizvodnju meda.
Ostvarena je i dobra suradnja između Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede gdje se već vide određeni pomaci u poboljšanju statusa pčelara kroz određene projekte kao što je plavi dizel koji bi se već početkom travnja mogao nabavljati za seleće pčelare.
Po uzoru na mađarske pčelare i Ministarstvo poljoprivrede će također plaćati vođenje evidencije od 2,50 kune za sve pčelare u Hrvatskoj, dakle za godišnju dojavu pčelinjih zajednica.
U fazi razvoja je i projekt izrade nacionalne staklenke za med, kako bi se hrvatski med razlikovao od uvoznog.
S mađarskim pčelarima održan je još jedan sastanak u cilju približavanja programu „Četiri zemlje izvoznice meda“ gdje su Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka zemlje koje traže svoj put prema izvozu, a voljni su u tu priču uključiti i Hrvatsku.
Vrbos je također pčelarima ukazao na činjenicu kako je u Hrvatskoj stanje s voskom alarmantno, te treba nabavljati kvalitetan vosak za pčelarenje.(mf/Foto:Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button