Home / NASLOVNICA / Slatinske Lisice u izviđačkom kampu na Đedovici

Slatinske Lisice u izviđačkom kampu na Đedovici

Slatinski Odred izviđača Lisice ne miruje, jer su njihovi mladi članovi prisutni na svim manifestacijama u gradu, osobito ovih dana kada Slatina slavi svoj rođendan. No uz to uvijek su spremni za nove izazove i pustolovine.
Tako su od 19. do 25. kolovoza organizirali kamp na najvišem i najosamljenijem dijelu Parka prirode Papuk, odnosno na Đedovici nadomak Zvečeva.
Ovo izletište s malim lovačkim domom i kućicom za odmor Hrvatskih šuma kojeg većinom obilaze lovci i putnici namjernici koji ovdje dolaze po vrhunske lovačke priče i na još bolji odmor od svakodnevnice.
U ovom malom biseru netaknute prirode smjestile su svoj sedmodnevni izviđački kamp slatinske Lisice gdje su ponovno imale prigodu primijeniti naučeno znanje o preživljavanju u prirodi s naglaskom na vještinama, znanju i davno zaboravljenim igrama, a kao finale, održano je polaganje obećanja za maramu dvoje zaslužnih uz proslavu šumskim partijem.
Nakon više od 25 godina, čak 6 lisica odlučilo je pokušati položiti prestižnu i jednu od najtežih izviđačkih vještina, onu za izviđačkog kurira.
24-satno gladovanje, isto toliko duga šutnja ili pak 12 sati samoće u pravoj papučkoj šumi su samo neki od izazova koje su hrabre Lisice savladale.
Bilo je tu i domaćina i bolničara, a turnir u streljaštvu je samo začinio sveukupan dojam. Neke igre poput pinceka i palice, nisu baš bile popularne, no druge, kao pikulanje recimo, imale su vrlo veliku publiku i iznenađujuće voljne sudionike. Osim standardnih igara i držanja straže i šahisti su došli na svoje kako vještinom tako i vremenom, a stari Zagor je našao novu publiku među Lisicama. Našlo se tu i badmintona, preskakanja užeta, ekipnog lova na maramu i vezanja čvorova, a nije izostalo ni brćkanje u potoku, čije su preljevne bazene i prilaz vrijedni izviđači očistili od mulja kako bi imali čistu vodu.

Novost je bila i noćno dizanje logora, koje se radi kao sigurnosna vježba spremnosti u slučaju potrebe, koja je uspjela iako malo sporije od očekivanog. Uz manje poteškoće i posjet onih pravih lisica, te riku jelena slatinske lisice savladale su uspješno i najviši vrh Papuka, Točak, a nakon sedmodnevnog boravka na Đedovici Lisice su ovu destinaciju preporučile svima koji vole prirodu.

Ujedno su se zahvalile Hrvatskim šumama, DVD-u Voćin, Crvenom Križu Slatina, Gradu Slatini te slatinskoj Mesoprerada d.o.o. koji su dali svoju potporu te doprinijeli uspjehu provedbe ovog projekta.
(Mihaela Feldi/Foto: IO Lisice)

x

Check Also

Grad Slatina otvorio novu telefonsku liniju za prijavu komunalnih problema

Grad Slatina potpisao je Ugovor o posebnim tarifama s tvrtkom Skynet Telekomunikacije d.o.o. o uspostavi ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org