NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICASERVISNE INFORMACIJE

Slatinske kazališne večeri – POU Slatina večeras, 24. listopada donosi predstavu „Tena – kronika raspada jedne ljepote“, a sutra, 25. listopada bećarski mjuzikl „Đuka Begović“

Slatinske kazališne večeri u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Slatina svoj su ovogodišnji program započele prošloga četvrtka odlično primljenom praizvedbom predstave „Kvar na dvostrukoj peći sa četiri prigušnice“ Gradskog amaterskog kazališta Leo Srdoč Slatina.

Ovoga tjedna Slatinske kazališne večeri nastavljaju se prekrasnim kazališnim predstavama a prva u nizu na rasporedu je večeras od 20 sati kada će se na kazališnim daskama Pučkog otvorenog učilišta Slatina prikazati predstava „Tena – kronika raspada jedne ljepote“.

POU Slatina 24. listopada 20 sati: J. Kozarac, B. Vujčić: „Tena – kronika raspada jedne ljepote“

„Tena – kronika raspada jedne ljepote“ zajednička je predstava Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci i Gradskog dramskog kazališta Gavella Zagreb, Ludens teatra Koprivnica, Gradskog kazališta Požega i Centra za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.

Klasik hrvatske književnosti, iz pera „jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača“ Josipa Kozarca.
„Tena“ je ispisana na dodiru realističke zagledanosti u pukotine jednog društva i modernističkih nagnuća autora, pri čemu nije lišena subverzivnosti. Kozarac se kritički obrušava na ono u čemu prepoznaje destruiranje tradicionalnih vrijednosti, no istodobno je svjestan kako se vremena nužno mijenjaju, te bezglasni ženski likovi iznikli iz koncepta patrijarhata trebaju ustupiti mjesto ženama koje odlučuju i djeluju. Tena tako svoj osjećaj slobode verbalizira usklikom: „…ja sam ja; sve što je na meni, moje je!“, čija jeka odzvanja i danas. Pritom Kozarac nije toliko usredotočen na mentalitet, koliko na konkretnu ekonomsku i društvenu situaciju – raspadanje seoskih zadruga, Khuenovu strahovladu i silne eksploatacije lokalnih šuma od strane bogatih stranaca, te na domaće ljude koji „nezadovoljni starim usvajaju novo, da bi se, nadajući se upravo suprotnom, ubrzo našli na dnu“…

Glavni lik stoga se može čitati i kao metafora za Slavoniju, za „raskoš koja se neštedimice rasipa“, pa smo pred djelom sposobnim otvoriti prostor za raznolike pristupe i rasprave…

Ulaznice se tijekom dana mogu kupiti u POU Slatina te na blagajni kina, prije početka same predstave, po cijeni od 80 kuna.

Dramatizacija: Borislav Vujčić

Redatelj i adaptacija: Dražen Ferenčina

Scenografija: Marita Ćopo i Dražen Ferenčina

Kostimografkinja: Marita Ćopo

Suradnice kostimografkinje: Emilija Šušković i Tena Pilić

Skladatelj i scenska glazba: Igor Valeri

Kostimografija i scenski pokret: Maja Huber

Autor rasvjete: Zdravko Stolnik

Šminka: Danijela Pavlek

Frizura: Darinka Smetiško

Dizajn plakata i programske knjižice: Dubravko Mataković

Video najava: Darko Bušnja

OSOBE:

Tena – Matea Marušić

Jerko Pavletić (otac) – Filip Šovagović

Jaroslav Beranek – Ivan Grčić

Leon Jungman – Davor Svedružić

Ciganin Đorđe – Vedran Dakić

Joza Matijević – Vladimir Andrić

Ivka, Jozina žena – Selena Andrić

Maruška, Đorđeva žena – Martina Stjepanović

stara gatara – Areta Ćurković

tri žene – Areta Ćurković, Selena Andrić, Zorko Bagić

krčmar– Ivica Lučić

Lakaj – Zorko Bagić

Sutra, 25. listopada na rasporedu je bećarski mjuzikl Đuka Begović u izvedbi Gradskog kazališta mladih Split

Đuka Begović, Gradsko kazalište mladih Split

Jednosatna monodrama zamišljena je kao svojevrsni bećarski mjuzikl, jer je struktura monološke ispovijesti Đuke Begovića ispresijecana nizom tamburaških narodnih pjesama koje izvodi sam Berec.

Režija/dramatizacija/izvedba: Srećko Berec

Ulaznice možete u Pučkom otvorenom učilištu Slatina nabaviti u pretprodaji po cijeni od 40 kuna, dok će na blagajni kina prije početka same predstave u 20 sati koštati 50 kuna.

(mf/Izvor: POU Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button