DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinska Udruga umirovljenika započela s provedbom projekta „Zlatne sedamdesete“

Slatinska Udruga umirovljenika u suradnji s Gradskom razvojnom agencijom Slatine, izradila je projekt pod nazivom „Zlatne sedamdesete“ koji se financira sredstvima Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u iznosu od 79.000,00 kn.
Projekt, čije je predviđeno trajanje 9 mjeseci, započeo je s realizacijom početkom veljače ove godine s ciljem da se starije osobe uključe u život zajednice organiziranjem dnevnih aktivnosti za starije osobe s područja Grada Slatine, te da im se poboljša kvaliteta života. Isto tako cilj je društveno integrirati osobe treće životne dobi, senzibilizirati javnost za njihove potrebe i značaj, ukazati mladima na znanje, iskustvo i mudrost starijih osoba te približiti prostor Udruge kao mjesto zadovoljavanja potreba starijih osoba za informiranjem, kulturom, razonodom, obrazovanjem i druženjem.

Na tom tragu organizirat će se niz kreativnih, edukacijskih, zabavnih i sportskih aktivnosti koje će pratiti voditeljica projekta Nikolina Mažar, mlada visokoobrazovana osoba s volonterskim iskustvom, čijim će se zapošljavanjem na pola radnog vremena osigurati adekvatna provedba osmišljenih aktivnosti budući da će tijekom provedbe projekta preuzeti vođenje raznih predavanja i radionica.

Projekt uključuje i tjelovježbe, šetnje, edukativna predavanja i tribine, primjerice, o pravilnoj prehrani i drugim važnim temama o zdravlju što će članove Udruge potaknuti na bavljenje tjelesnom aktivnošću i zdravom načinu života, a kojima će im se poboljšati funkcionalna sposobnost, kao i zdravlje općenito.

Uz voditeljicu projekta Nikolinu Mažar, u projekt će biti uključena redovna voditeljica tjelovježbi i članica Udruge, bacc. physioth. Jadranka Grbac, zatim vanjski stručni suradnici, zaposlenici Odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja Slatina, ukupno njih 11 koji će nastaviti suradnju s osobama starije životne dobi i nakon završetka provedbe projekta.

Članovi Udruge uključit će se u život lokalne zajednice izradom ručnih radova na kreativnim radionicama na kojima će se baviti šivanjem, kukičanjem, pletenjem, oslikavanjem svile i slično, a za čiju će provedbu biti osigurane dvije šivaće mašine. Ova će aktivnost biti ujedno prigoda za druženje s mladima kojima će članovi Udruge moći prenijeti svoje znanje u tehnikama ručnog rada i time obogatiti njihove vještine.

U suradnji s Udrugom mladih Krik Slatina održat će se edukacije informatičke pismenosti s ciljem povećanja informatičkog znanja i osposobljavanja članova Udruge za samostalno korištenje računala u njihovim svakodnevnim aktivnostima, a za čije će se potrebe nabaviti dva prijenosna računala kojima će se članovi Udruge moći koristiti prilikom posjeta prostorijama Udruge.

Projekt isto tako obuhvaća i redovne aktivnosti Udruge među kojima je literarno-dramska sekcija, odnosno književni klub, pod vodstvom članice Udruge dr. med. Marije Turk-Kuči, kao i svakodnevne društvene igre, dvije proslave i izlet.

Spomenute projektne aktivnosti članovi Udruge će stečenim znanjem i vještinama moći nastaviti razvijati i upotpunjavati te povećati njihov opseg kao i broj potencijalnih sudionika i nakon završetka projekta.

VALENTINOVO 2020.

U sklopu provedbe projekta „Zlatne sedamdesete“ Udruga umirovljenika Slatina je u subotu, 15. veljače održala zabavu povodom proslave Valentinova u prostorima Crvenog križa.

Pozdravne riječi i čestitke zaljubljenima povodom njihovog dana uputio je predsjednik Udruge Vladimir Domić, te im ukratko predstavio projekt „Zlatne sedamdesete“  i najavio nadolazeće aktivnosti u kojima će svi moći sudjelovati.

Potom su članovi literarno-dramske grupe recitirali svoje nove ljubavne stihove ili pročitali najdraže im pjesme o ljubavi svjetske i domaće književnosti, te su se prisjetili legende o sv. Valentinu i tradicije obilježavanja toga dana.
Osamdesetak članova Udruge nastavilo je druženje uz večeru i ples do kasnih noćnih sati.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Udruga umirovljenika Slatina)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button