DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Slatinska Udruga antifašističkih boraca i antifašista održala redovnu godišnju izvještajnu skupštinu i obilježila Dan antifašističke borbe

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Slatine, u povodu Dana antifašističke borbe koji obilježavamo 22.lipnja, danas se okupila ispred spomenika NOB-a u parku kod Pučkog otvorenog učilišta.

Nekoliko riječi o značaju Dana antifašista i antifašizma rekao je predsjednik Udruge Vladimir Jurić, a potom su članovi udruge položili vijenac u znak sjećanja na sve žrtve fašističkog terora.

Udruga je također danas održala i redovnu godišnju izvještajnu skupštinu. Udruga koja postoji  dvadeset godina, formalno je registrirana tek prije nešto manje od godinu dana, a trenutno broji 32 člana.

Na skupštini su iznesena i usvojena sva redovna izvješća za prošlu 2019.,te plan rada i financijski plan za tekuću 2020.U aktivnosti udruge za ovu godinu stoji izrada muzejskog postava za događaje na području kotara Podravska Slatina 1941.-1945. u Zavičajnom muzeju Slatina, te izrada kataloga iz Narodnooslobodilačkog rata na području bivše općine Podravska Slatina, obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije, te obilježavanje drugih datuma od bitnog značaja za udrugu i dr.

Članovi su ovom prigodom uplatili i članarinu za tekuću godinu koja također uz financijsku pomoć Grada Slatine pomaže u funkcioniranju udruge i  obilježavanju važnih obljetnica za udrugu.

Dan antifašističke borbe obilježava se u znak sjećanja na 22. lipnja 1941., kada je u šumi Brezovica pored Siska osnovan Prvi sisački partizanski odred. Bila je to prva antifašistička postrojba ne samo u Hrvatskoj, nego i u ovom dijelu Europe.

Odred je tada imao 77 boraca, a njegov pripadnik bio je i pokojni general Hrvatske vojske Janko Bobetko. Kako su u odredu većinom bili Hrvati, borilo se uglavnom na hrvatskom području, a završetak Drugoga svjetskog rata doživjela su tridesetosmorica tih boraca.

Osnutak sisačkog odreda označio je početak organizirane antifašističke borbe u Hrvatskoj, u kojoj je aktivno sudjelovalo više od 500.000 hrvatskih građana.

Dan antifašističke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Za vrijeme Drugog svjetskog rata od 1941. – 1945. godine na području kotara Podravska Slatina poginulo je 2.500 boraca i 6.500 žrtava fašističkog rata.

(Tea Kiš Slačanac/Foto:T.K.S.)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button