NASLOVNICAUDRUGE

Slatinska ”Prosvjeta” na Večeri nacionalnih manjina u Bjelovaru

Više od 2 000 posjetitelja ostalo je oduševljeno onime što su vidjeli, čuli i doživjeli, ali i okusili, na još jednoj fešti narodnih manjina održanoj u Bjelovaru u organizaciji Češke obec Bjelovar. Na ovom 12. izdanju Večeri nacionalnih manjina održanoj u subotu 24. studenog u Dvorani europskih prvaka sa svojim kulturno umjetničkim programima predstavilo se deset nacionalnih manjina, a među kojima i kulturno društvo Prosvjeta pododbor Slatina Srpskog narodnog vijeća Slatina. Osim slatinskog društva, koje je imalo čast da predstavlja srpsku nacionalnu manjinu na ovoj multikulturalnoj svečanosti  kulturne baštine i tolerancije,  bošnjačku manjinu predstavilo  je društvo ”Sevdah” iz Zagreba, češku manjinu predstavljalo je društvo domaćina smotre ”Obec” iz Bjelovara, mađarsku manjinu MKUD ”Petefi Šandor” iz Erduta i Zajednica mađara Pisanica, makedonsku manjinu MKS ”Braća Miladinovci” iz Osijeka, njemačku manjinu Grupa ”Rude” i KUD ”Oštrc” iz Ruda te Zajednica nijemaca u Hrvatskoj iz Zagreba, romsku manjinu Romski resursni centar Darda i Udruga Roma grada Bjelovara, rusku manjinu Udruga ruskog govornog područja u Međimurju ”Kalinka” iz Čakovca, slovačku manjinu SKUD ”Ivan Brnjik Slovak iz Jelisavca, a kao posebni gosti nastupili su i Hrvatsko društvo KUD ”Sesvete”, albansko društvo Bashkia Vau Dejes Quendra Kulturore, Grupi i valleve te Ansamblit ”Ylber mbi Kala”, te češko društvo Chordsky soubor ”Mrakov”. I ova Večer nacionalnih manjina uključivala je plesne nastupe društava, pjesme, kao i predstavljanje vlastitih običaja i tradicije.

Naravno da je svako društvo ponudilo posjetiteljima i tradicionalne delicije svoga kraja. Na velikoj pozornici svako je društvo, s obzirom da je sveukupno bilo oko 400 učesnika, imalo tek nekih osam minuta da pokaže svoju koreografiju, a slatinska se ”Prosvjeta” dostojno predstavila točkom Igre i plesovi iz Slavonije. Također na štandu Slatinčana brojni su posjetitelji probali klasične tradicionalne slavonske delicije, a na istom je puno pažnje privukla i narodna nošnja slavonskog kraja.

Kako smo doznali od Milenka Obradovića predsjednika Srpskog narodnog vijeća grada Slatine i Ljubinke Pavlović predsjednice kulturnog društva ”Prosvjeta” pododbora Slatina reakcija publike na njihov nastup bila je izuzetno pozitivna, a također ovim putem željeli su se u svoje i u ime cijele slatinske ekspedicije koja je brojila 25 članova zahvaliti domaćinima na sjajnom prijemu i gostoprimstvu.

Pokrovitelji ove velike svečanosti bogatstva različitosti i kulturne baštine bili su Grad Bjelovar i Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Događaj je sufinancirala i Bjelovarsko-bilogorska županija čiji je župan Damir Bajs na samom početku pozdravljajući sudionike i posjetitelje rekao slijedeće  – ”Bjelovarsko-bilogorska županija i Grad Bjelovar su sjedište velikog broja manjina koje ovdje žive kroz vrijeme, kroz stoljeća i kroz povijest. Suživot ovdje, ali i Hrvatske u cjelini pokazuje veliku toleranciju koja ima utjecaja na svakodnevni život svih nas zajedno. Posebno sam sretan što ovdje vidim prepunu dvoranu u Bjelovaru, koja je iz godine u godinu sve posjećenija, a sve to zahvaljujući manjinskom društvu Češke obeci Bjelovar i predsjednici Miruški Lončar”.
(dj/Foto: mo)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button