DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatinska „kraljica kolača“ Sandra Jadek osvojila broncu na 2. kulinarskoj IKA olimpijadi u Stuttgartu

Od 2. do 7. veljače 2024. u Stuttgartu je održana IKA Kulinarska olimpijada. Riječ je o najuglednijem međunarodnom kulinarskom natjecanju na svijetu na kojemu je ponovno zablistao slastičarski biser Slavonije, odnosno slatinska „kraljica kolača“ Sandra Jadek.

Ova stoljetna manifestacija u sklopu ovogodišnjeg izdanja okupila je vrhunske kuhare i slastičare iz više od 80 zemalja s 3000 natjecatelja, na kojoj je Hrvatska već četiri puta bila ponosni sudionik. Iako su nastupila i dva regionalna tima iz Hrvatske koja su predstavljala svoje regije, središnja figura Olimpijade u Stuttgartu bila je upravo slatinska slastičarka i dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza, Sandra Jadek kao jedina predstavnica Hrvatske.

I više nego dostojno je predstavila bogatstvo svoje Slatine, Virovitičko-podravske županije i Slavonije, a kvalitetu i originalnost njezinih slastica na stolu naziva „Inati se Slavonijo“ prepoznala su istančana nepca vrhunskih znalaca koji su se našli u ocjenjivačkom sudu, što joj je donijelo plasman u samome vrhu, odnosno treće mjesto i brončanu medalju.

Što se sve našlo na tom stolu ispričala je zamjeniku gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Iliji Nikoliću koji ju je ugostio u svom uredu.

– Na ovakvo se natjecanje ne može doći nespreman, stoga sam svaki slobodan trenutak u protekle četiri godine posvetila smišljanju slastica inspiriranih slavonskim proizvodima, te sljubljivanju okusa tradicionalnih slavonskih delikatesa i namirnica slavonskog podneblja poput kulena, vrganja, žira, kamilice, sequoie, bundeve…, s npr. čokoladom i orasima, kako bi dobila slastice u obliku kruške, bundeve, češera, žira ili vrganja, i okusom, a ne samo izgledom, – istaknula je Sandra te predstavila svoje slastice koje su joj donijele još jedan prestižan uspjeh koji je ostvarila u kategoriji Slastičarska umjetnost.

Uz sve to pozornost je plijenila i dekoracija njezinog stola u čijem je središtu bio čokoladni ćup ispunjen zlatnim klasjem pšenice i crvenim makovima od šećera, a umjesto klasičnih stalaka za njezine tanjure poslužila je slavonska hrastovina i mahovina.

Cijela priča zaokružena je promo materijalima na kojima je opisano bogatstvo njezinog rodnog kraja, odnosno Slavonije i Podravine, tim više što su posjetitelji skenirajući QR kod mogli pogledati kratki film koji prikazuje prirodne ljepote Virovitičko-podravske županije od Papuka do Drave.

Iako skromna i samozatajna Sandra je i ovoga puta pokazala svoje veliko srce te veći dio vremena tih dana pomagala drugima osobito juniorskom timu iz Varaždina oko zahtjevne pripreme za natjecanje, dok je svojim slasticama uz samo nekoliko sati sna posvetila tek jedan dan. No želja, volja i ljubav prema ovom pozivu ponovno su pokazali njezinu izvrsnost, a kada je čula svoje ime na proglašenju pobjednika, kako je istaknula, nije marila za medalju već je bila ponosna što je dobila priliku svojim uspjehom istaknuti zastavu svoje Hrvatske.

– Ne mogu riječima opisati tu atmosferu, istaknuti zastavu naše male zemlje za koju mnogi možda nisu ni čuli, ali su ostali očarani njezinom ljepotom. Unatoč naporu i zahtjevnim pripremama naći se u takvom društvu, družiti se, razmjenjivati iskustva, neprocjenjivo, a tek slavlje na povratku doma, za ništa to ne bih mijenjala, – zaključila je Sandra Jadek te se zahvalila svima koji su joj na bilo koji način iskazali potporu.
Ujedno je najavila planove za budućnost istaknuvši kako, što se tiče natjecanja planira za dvije godine ponovno nastupiti na Svjetskom kulinarskom kupu u Luksemburgu, te se za četiri godine još jednom okušati na IKA Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu.
Do tada njezin rad i raskoš maštovitih slastica svi zainteresirani moći će vidjeti i kušati na ovogodišnjem Viroexpu, te drugim manifestacijama među kojima i na 6. Zlatnom orahu koji Udruga kuhara i slastičara grada Slatine priprema za subotu, 02. ožujka 2024. u restoranu Pustara Višnjica kod Slatine.

Upravo je Zlatni orah još jedna tema o kojoj se razgovaralo na ovom susretu gdje je zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić, uz čestitke i pohvale Sandri na još jednom ostvarenom uspjehu i promociji našega grada, izrazio potporu Grada Slatine pri organizaciji 6. Zlatnog oraha. Susret je završio prigodnim domjenkom u slatinskom restoranu Sequoia.

(mf; Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj, ustupljene fotografije)

Svojim jedinstvenim gastronomskim inovacijama u slavonskom štihu dijalog o svjetskim gastro trendovima Sandra Jadek podigla na viši nivo

Sandra se natjecala u kategoriji Slastičarska umjetnost kroz dvije teme, te svijetu približila kulturnu i kulinarsku baštinu Hrvatske.

Što se tiče teme Restoranskih deserata, dva su deserta bila zadana s osnovnim namirnicama čokoladom i voćem, a dva je mogla raditi po vlastitom izboru, no Sandra je u svim desertima sljubila slavonske namirnice i dobila nezamislive kombinacije.

Čokoladni desert bio je u obliku gljive u kojemu je sljubila okuse čokolade i sušenih vrganja, dok je voćni desert, odnosno veganski u obliku kruške dobila sljubljivanjem kruške i vina. U desert u obliku buče utkala je okuse graška, buče i ružmarina (što simbolizira slavonske svatove), s moussem od dunje i biskvitom od kestena, a u njega je ugradila i dio molekularnog slastičarstva, dok je desert imena Seqouia u obliku češera imao punjenje sa sirupom od iglica sequoie u kombinaciji s bijelom čokoladom, svježim sirom i mojito umakom, a priču je zaokružila i čokoladna dekoracije u obliku grančice sequoie.
Zanimljivo je da je sirup od iglica sequoie radila sama kao što si je unaprijed za ovo natjecanje pripremila i niz sezonskih namirnica s našega podneblja koje ne možete nabaviti u trgovinama.

Četiri vrhunske slastice napravila je i na temu Petit fours gdje je njezin inovativni pristup došao do punog izražaja, osobito pralina „Slavonski doručak“ koja nudi kombinaciju kreme od kulena i čokolade, suhe šljive flambirane rakijom i prozračnu kremu od sira. Na ovaj desert potrošila je zaista puno vremena i 15 kg skupocjene čokolade dok nije dobila idealnu teksturu i okuse kreme od kulena, tako da je „Slavonski doručak“ ispao prava senzacija jer tko bi još kulen utkao u slasticu.
Drugi je desert bio u obliku žira napravljen od čokolade, šumskog voća i brašna žira koje je Sandra također sama izradila, treći je bila boba grozda koju je pratio okus crne noje na biskvitu od brašna sjemenke bundeve s kremom od bučinog ulja i bijele čokolade. Posljednji desert bio je u obliku kornetića sladoleda punjenog kremom od kamilice te jabuke s celerom.

Promocija – Sandra Jadek, Hrvatska

Tamo odakle dolazim polja mirišu po cvijeću i pokošenom sijenu, padine osunčanih gora zavode vas nepreglednim vinogradima, a mistične šume pozivaju na šetnju i opuštanje.

Tamo odakle dolazim još se uvijek njeguje kultura stola, za bogatom trpezom okupljaju se obitelji, gosti se časte najboljim jelima i vrhunskim vinima, sve je fino, ukusno i slatko. Namirnice stižu s naših njiva, iz naših voćnjaka, šuma i vinograda. Trudimo se biti najbolji domaćini, jer tamo odakle dolazim susreću se dvije poznate hrvatske gurmanske regije Slavonija i Podravina.

U želji da vam predstavim našu lijepu priču, vodim vas na putovanje okusima i mirisima. U bundevi i grašku doživjet ćete slavonska i podravska polja, s njih vam donosim suncokrete, makove i pšenicu.

U žiru sa stoljetnog hrasta, kestenu i vrganju otkrit ćete ljepotu šume Parka prirode Papuk, u sočnoj bobi grožđa moć naših vinograda, a u kruškama, dunjama i šljivama bogatstvo voćnjaka. Ispričat ću vam priču i o seqoui, najstarijem stanovniku Slatine, grada iz kojeg dolazim. Vjerujem da ćete uživati i u autentičnim okusima pikantnog kulena, mirisne rakije i suhih šljiva…

Za mene su Slavonija i Podravina neiscrpan izvor inspiracije. Ima li bolje pozivnice za posjet mom zavičaju?

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button