DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Slatinska IOŠ danas svečano otvorila Centar izvrsnosti Novih tehnologija

Slatinska Industrijsko-obrtnička škola Slatina danas je u okviru svoje škole svečano otvorila Centar izvrsnosti Novih tehnologija. Svečanost otvaranja održana je na dvije lokacije, odnosno prvi dio u prostoru strojarskih radionica IOŠ Slatina koje se nalaze u dvorištu slatinske Srednje škole Marka Marulića gdje su prisutni imali prilike kratko vidjeti kako radi CNC 4-osna glodalica, a pokazan je i gotov proizvod u obliku male drvene stolice odnosno hoklice. Nastavak  prezentacije Centra Izvrsnosti nastavljen je u učionicama IOŠ Slatina, gdje je u jednoj od njih prikazan rad CNC lasera i gravirke, a u drugoj rad na stolu za ispitivanje pneumatike i hidraulike. Svi spomenuti strojevi za buduće učenje i usavršavanje učeničkog znanja kupljeni su sredstvima Virovitičko-podravske županije.

Ravnatelj škole, Mladen Graovac, pozdravio je sve prisutne,a osobito mu je drago što je svečanosti prisustvovala i  pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu Virovitičko-podravske županije, Vesna Šerepac, koja je sve nazočne pozdravila u ime virovitičko-podravskog župana Igora Androvića.

„Svrha centra izvrsnosti je identificirati učenike koji su motivirani za rad na novim tehnologijama, usmjeravati ih, na neki način vrednovati ono što rade i pomoći im u pronalaženju budućeg njihovog zanimanja, odnosno maksimuma onoga što u svakom pojedinom programu oni mogu dati,“ među ostalim rekla je Vesna Šerepac.

Ovom prigodom pozivu ravnatelja Graovca odazvali su se i brojni drugi : slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić , direktorica Panonskog drvnog centra kompetencija Sanja Bošnjak, županijska savjetnica za školstvo Martina Bunić, ravnateljica POU-a Slatina Danijela Fabric Fabijanac, ravnateljice slatinskih osnovnih škola Božica Majhen i Ksenija Vujanović Juras, ravnatelj srednje škole Marka Marulića Ivan Roštaš, predstavnici medija i drugi…

Voditelj Centra izvrsnosti je profesor strojarstva IOŠ Slatina, stručni specijalist inženjer strojarstva Vedran Runje. Uz njega mentori u Centru izvrsnosti su Ranko Čučković, profesor strojarstva i Mark-Kristian Milaščević, profesor stručnih predmeta za smjer elektrotehničar i elektroinstalater.

Ovom prigodom Vesni Šerepac uručen je prigodan dar, a bio je ovo i više nego prigodan trenutak da se IOŠ Slatina pohvali nedavno osvojenim 3.mjestom na sudjelovanju na 7.Salonu inovacija Bjelovar 2019.

Slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić izrazio je veliko zadovoljstvo što je slatinska IOŠ dobila svoj Centar izvrsnosti te zajamčio kako će Grad Slatina i nadalje pružati podršku i pomagati u modernizaciji i zadovoljenju potreba kako IOŠ Slatina tako i ostalih škola na slatinskom području u svrhu lakšeg i kvalitetnijeg obrazovanja učenika.

U skladu s potrebom, Industrijsko-obrtnička škola Slatina iskazala je spremnost, a uz potporu osnivača Virovitičko-podravske županije, za imenovanje  Centrom izvrsnosti Novih tehnologija u sektoru strojarstva Virovitičko-podravske županije, čijem osnivanju i održivom upravljanju pridružujemo osnovne i srednje škole za strukovno obrazovanje naše Županije.

Glavne aktivnosti koje će Centar izvrsnosti provoditi su provedba redovitih strukovnih obrazovnih programa, stručno osposobljavanje i usavršavanje te obrazovanje za potrebe gospodarskih subjekata, stručno usavršavanje nastavnika, mentora, prilagodba obrazovnih programa potrebama tržišta rada.

„U našem Centru izvrsnosti provodile bi se aktivnosti u stvaranju sustavnih okvira za prepoznavanje, uključivanje i rad s potencijalno darovitom djecom, ali i otvaranje mogućnosti napredovanja i rada njihovih mentora“, kaže Mladen Graovac.

Svrha Centra izvrsnosti je osiguranje kvalitetnog sustava strukovnog obrazovanja, uz kontinuiran, svrsishodan i strateški razvoj u suradnji s poslodavcima, razvojnim agencijama,strukovnim udruženjima, visokim učilištima i civilnim sektorom, a koji mogu pridonijeti tomu da se razvije sustav strukovnog obrazovanja u sektoru strojarstva koji će biti privlačan i tehnološki napredan, posebice za provedbu učenja temeljenog na radu. Vizija Centra izvrsnosti u petogodišnjem razdoblju je postati inovativan i inkluzivan sustav srednjoškolskog obrazovanja, koji će osiguravati kvalitetno strukovno obrazovanje na regionalnoj razini.

Centar izvrsnosti će unaprijediti strukovno obrazovanje jer će osigurati uvođenje suvremenih i inovativnih aktivnosti, metoda i sadržaja u postojeće strukovne programe i kurikulume s ciljem omogućavanja stjecanja relevantnih kompetencija učenika, te povezati nove sadržaje s ishodima učenja, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, Zakonom o strukovnom obrazovanju, Zakonom o obrtu i Zakonom o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru kroz 4 tematska područja:

– CNC tehnologije/ Strojna obrada

– Energetika i zaštita okoliša/ Obnovljivi izvori energije

– Industrijska robotika/Roboti

– 3D tehnologije /CAD/CAM tehnologije

Postojeći strukovni programi novog Centra izvrsnosti karakteriziraju velik broj različitih programa koji će se prema navedenim tematskim područjima usko specijalizirati u svrhu stjecanja kompetencija potrebnih regionalnom tržištu rada te u dovoljnoj mjeri osigurati odgovarajuću dinamiku osuvremenjivanja programa. Naša škola će kao Centar izvrsnosti u školskim kurikulumima, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, razvijati inovativne izvannastavne i izvanškolske aktivnosti i druge odgojno-obrazovne aktivnosti, programe i projekte kako bi unaprijedila kvalitetu i relevantnost ponude strukovnog obrazovanja. Centar Izvrsnosti će se usredotočiti na primjenu novih suvremenih, tehničkih i inovacijskih dostignuća u odgojno-obrazovnom procesu, koji će povećati relevantnost kompetencija svih učenika na tržištu rada. Posebna pozornost posvetit će se izradi novih sadržaja u programima redovitoga strukovnog obrazovanja, uključujući individualizirane programe za darovite učenike, individualizirane programe za učenike s teškoćama, usklađeni s HKO-om. U svrhu promocije strukovnog obrazovanja organizirati će se događaji koji će predstavljati visokokvalitetne inicijative koje će pokazati kako strukovno obrazovanje i osposobljavanje mogu doprinijeti osiguravanju vještina, radnih mjesta, inovacija i konkurentnosti, ali i osobnom zadovoljstvu.

Inače, Virovitičko-podravska županija ima certifikat Europske točke za darovite (ETP). Naime, U veljači 2019. godine započeo je s radom Centar izvrsnosti u Virovitičko-podravskoj županiji sa sjedištem u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica, a unutar kojega su osnovani: Centar izvrsnosti za matematiku, Centar izvrsnosti za fiziku, Centar izvrsnosti za kemiju i Centar izvrsnosti za informatiku s robotikom. Temeljem pozitivnih iskustava i rezultata rada u osnovanim Centrima izvrsnosti, ove školske godine, Virovitičko-podravska županija je odlučila pokrenuti Centar izvrsnosti novih tehnologija sa sjedištem u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina. Istodobno će se Centar izvrsnosti u Gimnaziji Petra Preradovića Virovitica proširiti s Centrom izvrsnosti za povijest i Centrom izvrsnosti za medijsku pismenost.

(tks/Foto:T.K.Slačanac)


Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org