KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinska Gradska knjižnica i čitaonica potrudila se u pripremi programa „Noći knjige“

Svjetski dan knjige obilježavamo svake godine 23. travnja. Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.

UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje te promicati izdavaštvo i zaštitu intelektualnog vlasništva putem zaštite autorskih prava.
Gradska knjižnica i čitaonica Slatina svake se godine redovito pridružuje obilježavanju ovoga bitnoga datuma.

Jedna od sastavnica današnje Noći knjige u našoj Knjižnici bilo je druženje uz zagrebačku odgajateljicu u mirovini, a ujedno i spisateljicu Maricu Milčec koja je na jedinstven način predstavila svoju knjigu „Svaka je mrvica važna“. Radi se o zbirci koja sadrži sto dvadeset kratkih priča koje pričaju o raznim temama, o godišnjim dobima, o nekim tipičnim situacijama u dječjem pa i životu odraslog čovjeka, o vrijednostima života, a sve ispričano kroz likove životinja, uz pomoć rime, na simpatičan način blizak djeci.

Autorica je pročitala i prepričala nekoliko priča iz svoje zbirke, uz pomoć lutkica koje je sama izradila a koje utjelovljuju likove njenih priča. Djeca su pozorno slušala i aktivno sudjelovala u prepričavanju i odgovarala na postavljena pitanja.

Do izražaja je došla autoričina zaigranost i dječja maštovitost, koja nam šalje poruku kako treba prihvatiti njihov svijet i poticati njihovu radost istraživanja vlastitih mogućnosti.

Svaka priča ima svoju pouku. Ona nije istaknuta, nego je prepušteno čitaču da sam dođe do nje.

Književni susret s izuzetno simpatičnom i dragom spisateljicom Maricom Milčec i predstavljanje knjige „Svaka je mrvica važna“ organiziran je u suradnji s Društvom „Naša djeca“ Slatina, a omogućila ga je „Školska knjiga“, Zagreb i regionalna voditeljica prodaje Saška Grgić Knežević.
(tks/Foto: Tea Kiš Slačanac)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button