DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Foto: Slatinska „Dika“ organizirala 28. međunarodnu smotru folklora povodom Dana grada Slatine

U povodu Dana grada Slatine i 726. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Dika“ Slatina, pod pokroviteljstvom Grada Slatine organiziralo je jučer 28. međunarodnu slatinsku smotru folklora.

Ove je godine kao pozornica poslužio paviljon u Parku 136. slatinske brigade oko kojega se okupila brojna publika koja je imala priliku vidjeti svu raskoš narodnih nošnji i bogatu koreografiju uz pjesme i ples – nematerijalno kulturno i povijesno bogatstvo koje smo ovakvim manifestacijama dužni čuvati i njegovati.

Okupljene goste i članove KUD-ova na početku je pozdravio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić koji je uz čestitke povodom Dana grada Slatine zaželio dobrodošlicu svim gostima.

– Sjećam se dana kada nije bilo KUD-a Dike te smo imali jednu veliku praznu pauzu ali smo nastojali i dalje pozivati KUD-ove da nam oko Dana grada pokažu ono najbolje od tradicije iz krajeva, ne samo Hrvatske već i susjednih zemalja. Meni je drago da smo ovdje opet u jednom lijepom društvu koje predvode naši domaćini te da je Dika ponovno aktivna i uspješna. Zahvaljujem se njezinim članovima na trudu, radu i ustrajnosti te kontinuitetu njegovanja i prikazivanja naše zavičajne baštine, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić te proglasivši smotru otvorenom zahvalio se svim KUD-ovima ovogodišnje smotre na veselju, pjesmi i plesu koje su unijeli u naš grad.  

Smotru su otvorili domaćini Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Dika Slatina koje se pod vodstvom predsjednice Danijele Dragan i voditelja i koreografa plesača Miroslava Šarića, predstavilo koreografijom naziva “Ivo Anu na livadi ljubi” u sklopu koje su zapjevali pjesme i zaplesali plesove našičkog i slatinskog kraja prikazujući tradiciju čuvanja ovaca.

Potom su uslijedili nastupi gostujućih KUD-ova.
Matica slovačka Miljevci koja se pod vodstvom predsjednice Jasne Matota i voditeljice Željke Kraljik predstavila spletovima slovačkih plesova i pjesama.

KUD “Jasen” iz Šaptinovaca koreografijom nas je provela kroz bogatu tradiciju slavonskih krajeva, te su pod vodstvom voditeljica Senke Glasovac i Jelene Pritišanac očarali publiku prekrasnim spletom slavonskih pjesama i plesova.

Plesna skupina Češke besede Virovitičko-podravske županije predvođena voditeljicom Vlastom Despotovski predstavila je češke narodne plesove iz Moravskog kraja.

Na kraju je KUD “Luka Ilić-Oriovčanin” iz Oriovca pod vodstvom folklornog pedagoga Nikole Kramara pjesmama i plesovima poveo oduševljenu publiku na putovanje kroz oriovačku župu.

Prostor za presvlačenje plesača i svirača KUD-ova i ove je godine ustupila Industrijsko-obrtnička škola Slatina, domjenak za sve goste upriličen je u Vatrogasnom domu DVD-a Slatina uz slavonski čobanac koji su pripremili Vinko Blašković i Antun Vujić, a počastili su ih domaćim kolačima koje su pripremile članice HKUD-a Dika Slatina i majke mlađih članova, dok je prava veselica uz zajedničko druženje, pjesmu i ples nastavljena u Parku 136. slatinske brigade uz koncert Suhopoljskih tamburaša. 

Dika je inače ove godine prema Gradu Slatini nominirala dva projekta. Jedan je bio za organizaciju ovogodišnje smotre folklora, a dio sredstava utrošen je na popravak i sanaciju instrumenata, dok su kroz drugi projekt osigurali sredstva koja će utrošiti za prijevoz na gostovanja diljem Hrvatske što će biti idealna prilika za promociju Slatine i njezine kulturne baštine.

Dika trenutačno broji 25 aktivnih plesača, u tamburaškoj sekciji 6 je tamburaša, voditelj i koreograf je Miroslav Šarić, predsjednica KUD-a Danijela Dragan, a potpredsjednici Mile Starčević i Danica Brezec.

Predsjednica Dragan ovom se prigodom željela zahvaliti Gradu Slatini na potpori u organizaciji ovogodišnje Smotre, ali i brojnim sponzorima koji su također pomogli svojim donacijama, to su: LU Vepar, Mesoprerada Slatina, Pekara Jozo, Pekara Pecolaj, Obitelj Baketa sa svojim domaćim medom, g. Vinko Blašković, g. Antun Vujić, Ana Brezec, DVD Slatina na čelu s predsjednikom Josipom Bićanićem i Obrt Gabrić, te svim članovima Dike i mamama njihovih mladih plesača koje su pekle kolače.  
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button