DAN GRADA SLATINEDOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinska „Dika“ organizirala 27. međunarodnu smotru folklora povodom Dana grada Slatine

U povodu Dana grada Slatine i 725. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Dika“ Slatina, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Slatine i Grada Slatine  organiziralo je 27. međunarodnu slatinsku smotru folklora.

Ove je godine, za razliku od prošle, vrijeme bilo idealno te smo u središtu našega grada imali priliku vidjeti svu raskoš narodnih nošnji i bogatu koreografiju uz pjesme i ples – nematerijalno kulturno i povijesno bogatstvo koje smo ovakvim manifestacijama dužni čuvati i njegovati.

Okupljene goste i članove KUD-ova na početku je pozdravio slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić koji je uz čestitke povodom Dana grada Slatine zaželio dobrodošlicu svim gostima.

– Ponosni smo na vrijedne članove HKUD-a „Dika“ Slatina koji su od samog osnivanja iz godine u godinu posvećeni njegovanju i prikazivanju naše zavičajne baštine, ali i nastojanju da se promiču vrijednosti svih naroda i kultura u cilju čuvanja kulturnih različitosti Republike Hrvatske.
Diku smatram dijelom svoje obitelji budući da je moj otac Josip bio jedan od osnivača i dugogodišnji voditelj, te je gotovo cijela obitelj bila uključena u njezin rad. Lijepe su to uspomene i drago mi je što je naša Dika uspjela opstati unatoč burnim vremenima i povremenim prekidima svoga djelovanja, kada je vrlo uspješno Turistička zajednica Grada Slatine sačuvala tradiciju održavanja slatinske Smotre folklora koja se sada vratila pod okrilje naših folkloraša. Hvala svima koji ulažu veliki trud i svoje vrijeme te čuvaju narodno „blago“ slatinskog kraja pjesmom i plesom, – istaknuo je gradonačelnik Ostrošić proglasivši smotru otvorenom.  

Uz domaćine Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Dika Slatina koje se pod vodstvom predsjednice Anđele Božičković, voditelja tamburaša Ivu Zlatunića i voditelja i koreografa plesača Miroslava Šarića, u novim nošnjama predstavilo koreografijom „Međimurje kak si lepo zeleno“, nastupili su i Kulturno-umjetničko društvo „Valentinovo“ iz Zagreba, Kulturno-umjetničko društvo „Ivo Čakalić“ iz Kaptola, Hrvatsko kulturno društvo „Podgoračani“ iz Podgorača i Mađarsko kulturno društvo Népkör iz Osijeka.

Folklorna sekcija KUD-a „Valentinovo“ iz Zagreba koju vodi Darko Mokriš predstavila se uz tamburašku pratnju pod vodstvom Vladimira Beketića pjesmama Dobro mi došel prijatel, Palme i Staro panje, te koreografijom Moslavine „Oj jabuko crveniko“.

KUD „Ivo Čakalić“ iz Kaptola predstavio se programom „Čuvam grožđe i crno i bilo, samo dođi moje lane milo“ u sklopu kojega su pod vodstvom voditeljice i koreografkinje Vesne Valentić Berač prikazali običaje čuvanja vinograda (pudarenja) od čvoraka i kradljivaca, dok je tamburaše poveo Antonijo Berač.

Pod koreografskom palicom voditeljice Mirjane Kučić i voditelja tamburaša Željka Balentića, članovi Hrvatskog kulturnog društva „Podgoračani“ iz Podgorača slatinskoj su se publici predstavili Spletom slavonskih kola kroz pet različitih koregrafija: Širi kolo, Širite se široki rukavi, Ćiro, Žita i Tandora.

Mađarsko kulturno društvo Népkör iz Osijeka predstavilo se sasvim novom .koreografijom imena „Galgamenti tancok“ koja je sinoć u Slatini izvedena po drugi put. Plesove čardaš, brzi čardaš i marš članovi Népköra otplesali su na način specifičan za krajeve uz rijeku Galgu.
Inače voditelj i koreograf plesača je Robert Semeši, dok je koreografiju za ovu priliku pripremio Kristijan Boni.

Po završetku svih nastupa u ime predsjednice HKUD-a Dika Slatina Anđele Božičković i svih članova, voditeljica cjelokupnog programa zahvalila se posjetiteljima što su velikim odazivom uveličali ovogodišnju 27. međunarodnu slatinsku smotru folklora. Isto tako riječi zahvale uputila je Turističkoj zajednici Grada Slatine i direktoru Jurici Bosaku, te Gradu Slatini i gradonačelniku Denisu Ostrošiću na potpori i zajedničkoj suradnji.

– Hvala im što cijene i zajedno s nama njeguju kulturnu baštinu i običaje slatinskog kraja, – poručili su iz slatinske Dike.

Prostor za presvlačenje plesača i svirača KUD-ova ustupila je Industrijsko-obrtnička škola Slatina, domjenak za sve goste upriličen je u slatinskom restoranu Stari podrum, dok je prava veselica uz zajedničko druženje, pjesmu i ples nastavljena u prostorima HKUD-a Dika Slatina u velikoj dvorani Vatrogasnog doma.
(mf/Foto: Robert Turkalj i Mihaela Feldi, KUD Dika Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button