Home / DOGAĐANJA / Slatinska „Dika“ održala godišnju skupštinu

Slatinska „Dika“ održala godišnju skupštinu

Budući da su postupnim popuštanjem mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite stvoreni uvjeti, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Dika“ Slatina održalo je jučer svoju redovnu godišnju skupštinu, naravno poštivajući sve epidemiološke kao i mjere socijalnog distanciranja.

Pozdravljajući nazočne članove skupštinu je otvorila predsjednica Anđela Božičković, koja je nakon izbora radnih tijela i izvješća predsjednika Verifikacijske komisije Domagoja Jankovića, koji je konstatirao da je prisutno 18 od ukupno 35 članova „Dike“, podnijela izvješće o radu u 2019. godini.

Tom je prigodom istaknula kako HKUD „Dika“ Slatina od svog osnutka 1967. godine, unatoč usponima i padovima, neumorno radi na očuvanju kulturne baštine regije Slavonske Podravine, ali i cijele Republike Hrvatske. Svojim nastupima na poseban način, ljepotom koreografiranih nastupa, nošnje i običaja, promovira grad Slatinu i Virovitičko-podravsku županiju. Uz trud, rad i odricanje tijekom protekle godine cilj je bio vratiti „Diku“ na amatersku folklornu scenu gdje joj je i mjesto te postaviti visoke kriterije u kvaliteti rada.

To su u velikoj mjeri i postigli brojnim nastupima i gostovanjima, a „Dika“ postaje neizostavni dio ne samo kulturnih već i ostalih događanja u gradu.
Predsjednica Božičković istaknula je nastupe na snimanju emisije Lijepom našom u Slatini i otvorenju 22. Obrtničkog sajma u Slatini, zatim gostovanja na otoku Murteru, Večeri folkolora u Glogovcu i Smotri folklora u Podgoraču, a između ostaloga osobito su ponosni na organizaciju 25. međunarodne slatinske smotre folklora povodom Dana grada Slatine, kao i na svoj tradicionalni Božićni koncert.

Nakon što je blagajnica HKUD-a Marica Brezec podnijela financijsko izvješće za 2019. kao i financijski plan za 2020. godinu, dala je svoj mandat člana Upravnog odbora na raspolaganje, te je na njezino mjesto imenovan Goran Ivanković.

Iznoseći Plan rada za tekuću 2020. godinu predsjednica Anđela Božičković izrazila je iznimno zadovoljstvo pokretanjem dječje folklorne skupine koja je obogatila rad Društva s nadom da djeca neće odustati zbog trenutne neaktivnosti izazvane koronavirusom te da će kada se sve smiri i popuste mjere, nastaviti dolaziti na probe.

Upravo o razvoju situacije s koronavirusom ovisi i daljnji rad „Dike“ jer je trenutno neizvjesno hoće li se moći održati sve planirane aktivnosti, suradnje, nastupi i gostovanja.

Iako gotovo tri mjeseca nisu održavane probe, članovi „Dike“ neumorno rade na pripremama i planiranim projektima.

U suradnji s Gradom Slatinom ove su godine planirana dva projekta, jedan je bio za nabavu i rekonstrukciju narodnih nošnji u sklopu kojega je uvrštena nabava pregača koje nedostaju uz nošnju slatinskog kraja, te nabava čizama i kompletne nošnje za svirače, dok je drugi projekt bio za realizaciju gostovanja te organizaciju smotri i koncerata. Njihova realizacija također ovisi o daljnjem razvoju situacije s koronavirusom.
U realizaciji je i projekt u suradnji s Ministarstvom kulture RH koje je odobrilo sredstva za nabavu 6 od ukupno potrebnih 12 tkanih pregača, koje su u izradi u Posudionici i radionici narodnih nošnji iz Zagreba.

Na skupštini se razgovaralo i o problemu nedostatka vlastitog prostora za rad i zbrinjavanje narodnih nošnji, te nedostatku voditelja folklorne skupine, gdje smo doznali kako su u tijeku pregovori sa stručnim voditeljem folklora Stanislavom Čamagajevcem iz Valpova.

Nakon što su sva izvješća jednoglasno prihvaćena i dogovorena prva proba nakon korona stanke, ali samo za pjevanje i sviranje što je za sada dozvoljeno, skupština je završila, a kako drukčije nego pjesmom članova kojima je ovo bio prvi zajednički susret nakon dugo vremena.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Udruga Vretenac počela s provedbom projekta „Škola, mačji kašalj II“

Početak školske godine označio je, kako je i najavljeno, početak provedbe projeka „Škola, mačji kašalj ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org