DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatinska banka i ove godine u prigodi božićno-novogodišnjih blagdana darivala obitelji s 4 i više djece

Udruga Pro Vita 4+ osnovana je 2004. godine radi pomaganja obiteljima s 4 i više djece. U registru udruge nalazi se 366 obitelji s ukupno 1705 djece od kojih je već punoljetno njih 1033.
Najviše takvih obitelji je na području općine Voćin, čak 158 zahvaljujući doseljenim Hrvatima s Kosova.
Na području grada Slatine živi 100 obitelji, a susjednih općina 99 i to na području općine Čađavica 21, Mikleuš 23, Nova Bukovica 27 i Sopje 28.
U ostalim općinama izvan VPŽ ima još 10 obitelji čiji su korijeni na našoj županiji.

Velikih obitelji s 10 članova ima dvije, s 9 pet, s 8 tri, sa 7 šesnaest, s 5 osamdeset, te s 4 dvjesto dvadeset i dvije. Imamo i 4 obitelji s trojkama, a od svih obitelji 25 imaju dvojke. Predsjednici udruge od početka bili su prof. Damir Balković, Klementina Najcer i sada Darijo Vašiček. Putem raznih natječaja udruga je na povremenim poslovima (Javni radovi) zaposlila 16 djelatnika. Preko zaklade Slagalice realizirano je 6 mikro projekata u lokalnoj zajednici ukupne vrijednosti oko 200.000 kn.

– Od 2005. Slatinska banka svake godine daruje 12.000 kuna za poklon pakete hrane i higijene za 40 obitelji. U evidenciji udruge svake godine upisujemo novorođene bebe u obitelji s 4 i više djece, te ove 4 obitelji s trojkama. U ovih 16 godina na širem slatinskom području rođeno je 316 beba u ovim velikim obiteljima, kojima je do 2015. Slatinska banka otvarala štedne knjižice na 50 EUR-a. Sva ove pomoći su dobro došle, ali dok se statusno i zakonski ne riješi pitanje velikih obitelji naša demografska politika ostat će samo lijepa želja na papiru koja će i dalje poticati mlade i sposobne na iseljavanje iz Lijepe naše, – rekao je ravnatelj Crvenog križa Slatina Vladimir Jelenčić.

Podjelu paketa organizirali su Crveni križ Slatina i Udruga Pro Vita 4+ u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Slatina.
(mf, vj/Foto: CK Slatina)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button