DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

U Slatini održan međužupanijski skup Podružnica HUUZ-a

U Slatini je danas (10. ožujka) održan skup međužupanijske suradnje voditelja i suradnika učeničkih zadruga Podružnica HUUZ-a Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije kojem je domaćin bila Osnovna škola Eugena Kumičića. Skup je na jednom mjestu okupio 50 nastavnika i 80 učenika koje je na početku pozdravila ravnateljica škole Božica Majhen, voditeljica Podružnice učeničkih zadruga Virovitičko-podravske županije Đurđica Delić i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić.
Međužupanijskom skupu čiji je cilj razmjena iskustava voditelja, suradnika i učenika-mladih zadrugara te druženje uz kreativne radionice, nazočile su ispred HUUZ-a, glavna tajnica Blanka Horvat, stručna suradnica Đurđa Tesla i administrativna tajnica Martina Švarbić.

Održane su četiri radionice: Izrada nakita od perlica – voditeljica Đurđica Delić, UZ Zalathnuk, Prezentacija i praktična izrada pralina “Frajle Antoš” – voditeljica Željka Venus, UZ Slatina, Izrada ukrasnog papira – voditeljica Tatjana Lulić Prpić, UZ Sekvoja i Izrada ukrasnih predmeta od špage i perlica – voditeljica Marija Majer, UZ Čađavičke lipe.
Paralelno su održani sastanci Virovitičko-podarske i Bjelovarsko-bilogorske podružnice na kojima se između ostaloga razgovaralo o organizaciji Županijske smotre koja će biti održana 10. svibnja u Virovitici.

Sudionici međužupanijskog skupa učeničkih zadruga posjetili su Zavičajni muzej Slatina gdje im je uz stalni postav muzeja predstavljen i Slatinski biser – prvi hrvatski pjenušac. Druženje je završeno dlaskom na Pustaru Višnjica gdje je upriličen obilazak i zajednički ručak.(mf/Foto:Mihaela Feldi)U sklopu radionice – Prezentacija i praktična izrada pralina “Frajle Antoš”  Sanja Špoljarić voditeljica sekcije za oslikavanje porculana Srednje škole Marka Marulića Slatina upoznala je sudionike s teknikom oslikavanja porculana, budući je zadatak ove sekcije izrada šalice s likom frajle Antoš , jedne od nekoliko vrsta ambalaže u koju se pakiraju praline Fajla Antoš.
Svaka je šalica ručno oslikana odnosno unikatna, a frajla Antoš na crtežu nema lice jer ga treba zamisliti kad se zagrize slatinska pralina.
Željka Venus voditeljica školske zadruge Slatina održala je prezentaciju “Od ideje do tržišta” gdje su posjetitelji radionice upoznati s pojmom pralina i kako je došlo do nastanka praline. Cilj je bio povezati sve školske sekcije (učenici usmjerenja agroturistički tehničar, poljoprivredni tehničar, gimnazija i elektrotehničar) i zajedničkim radom stvoriti nekakav suvenir Grada Slatine. Tako je zamišljena slastica koja nastaje od keksa, čokolade, maslaca, likerskog vina i džema od grožđa koji se zove Othello i koji je u pralini. Uz pomoć profesorice Dragice Šuvak praline su dobile simbolično ime Fajla Antoš po staroj slatinčanki, orguljašici frajli Antoš koja je pekla izvrsne kolače i činila dobra djela. “Najvažnije je od svega što učenici sve rade sami te su kroz ovaj projekt upoznati s poduzetničkim koracima koji će im pomoći u daljnjem životu nakon završenog školovanja.”- rekla je Željka Venus.Voditeljica učeničke zadruge Sekvoja OŠ Josipa Kozarca Slatina Tatjana Lulić Prpić predstavila je tehniku Izrade ukrasnog papira. Od cvjećarskog papira koji se gužva i na njega se spožvicom stavljaju akrilne boje koje se biraju kako bi se dobila jedna tonska harmonijska usklađenost. Papir se potom glača kako bi ponovno dobili donekle ravnu plohu a potom se prema želji može dodatno ukrasiti pomoću glittera ili flomastera. Ovi unikatni ukrasni papiri služe za umotavanje poklona u raznim prigodama koji tada postaju jedinstveni.Radionicu Izrade ukrasnih predmeta od špage i perlica, učeničke zadruge Čađavičke lipe OŠ Davorin Trstenjak Čađavica čija je voditeljica Marija Majer, predstavile su Tanja Lavrnić i Mihaela Mandić.
Učenici su ovdje upoznati s tehnikom izrade narukvica od špage i perlica vrlo jednostavnom metodom. Na daščicu se zaveže jedna nit, nanižu se perlice i upliću do željenog oblika. U ovoj tehnici do izražaja dolazi kreativnost i mašta svakog učenika iz kojih u konačnici nastaju unikatne narukvice.Na radionici Izrade nakita od perlica učeničke zadruge Zalathnuk OŠ Eugena Kumičića Slatina čija je voditeljica Đurđica Delić, s tehnikom izrade nakita sudionike radionice upoznala je Zdenka Moslavac. Od žice i perlica učenici jednostavnom tehnikom izrađuju uglavnom unikatne ogrlice. U sklopu UZ izrađuju se i prirodne kreme od ljekovitog bilja.


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button