DOGAĐANJANASLOVNICA

U Slatini obilježen Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

Jučer je ispred zgrade Gradske uprave obilježen Svjetski dan svjesnosti o prijevremenom rođenju, Međunarodni dan djeteta i Dan Konvencije UN-a o pravima djeteta i kako bi se i u Slatini skrenula pozornost javnosti na poteškoće i probleme koje dječica i roditelji imaju u slučaju prijevremenog rođenja djeteta ili djece.

Prijevremeno rođenom djecom smatraju se djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće. U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko dvije tisuće djece, a njih 400 treba intenzivnu liječničku skrb, no svijest javnosti o problemima s kojima se susreću prijevremeno rođena djeca i njihovi roditelji vrlo je niska pa je vrlo važna edukacija svih u društvu, počevši od nas samih.

Okupljenima su se obratili predsjednica Društva Naša djeca Slatina Snježana Pačarić, gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i zamjenica gradonačelnika Sanja Mrzljak Jovanić. Obilježavanju su nazočila mala dječica i njihovi roditelji, školska djeca s učiteljicama, psihologinjom i ravnateljicama, dječji vijećnici na čelu s dječjim gradonačelnikom Noom Fazekašom i predsjednicom Dječjeg Gradskog vijeća Grada Slatine Anđelom Vašićek kao i volonterke Društva „Naša djeca“ Slatina.

Ljubičasta boja u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost te je stoga postala simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja. Stoga je većina prisutnih imala neki odjevni predmet u toj boji, a dječica su se igrala ljubičastim balonima. Vrhunac obilježavanja bio je trenutak kada je i pročelje zgrade gradske uprave osvijetljeno ljubičastim tonom, na čemu se DND Slatina zahvaljuje D&D Elmont rasvjeti i gosp. Mihaelu Dlabu.

Slatina je tako postala jedan od 25 gradova u Hrvatskoj koji su se aktivno priključili akciji obilježavanja Svjetskog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju djece i to na dan Međunarodnog dana djeteta. (mk / Foto: Marijo Kokorić)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button