DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatinčanka Karla Mak postala mlada ambasadorica za prava djece i mladih Europske unije!

Učenica Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina, Karla Mak pod mentorstvom učiteljice Ivane Strupar putem natječaja za mlade ambasadore za prava djece i mladih Europske unije izabrana je za mladu ambasadoricu.
Na natječaj koji su proveli Ured UNICEF-a za Hrvatsku i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, prijavilo se ukupno 107 djece i mladih, a odabrano je samo 11 mladih ambasadora iz cijele Hrvatske, među kojima je i Karla Mak, ujedno i jedina odabrana iz Virovitičko-podravske županije.

Mladi ambasadori su djeca i mladi od 13 do 17 godina, a izabrani su na mandat od dvije godine, odnosno do kraja 2021. godine.
Zadaća mladih ambasadora je podizanje svijesti među donositeljima odluka o problemima i izazovima s kojima se mladi u Europskoj uniji svakodnevno susreću, podržavanje aktivnosti i inicijative djece i mladih u Hrvatskoj, posebice u lokalnim sredinama, te sudjelovanje na konferencijama o dječjoj participaciji u Zagrebu, Rovinju i Bruxellesu.

Ambasadoricu Karlu Mak među brojnim je kandidatima izdvojilo izvrsno poznavanje engleskoga jezika, izuzetne komunikacijske vještine, spremnost na javne nastupe, iskustva u volontiranju, izvrsno poznavanje dječjih prava kroz sudjelovanju u Dječjem forumu „Mladost“ te njezina želja da djecu Europske unije pouči njihovim pravima, poput mira u Europi i ukaže im na izazove i poteškoće s kojima se suočavaju djeca i mladi Europske unije, između ostaloga i klimatskim promjenama.

Uz aktivnosti koje obuhvaća predsjedanje Vijećem EU-a, mladi će ambasadori imati priliku surađivati i s Uredom UNICEF-a za Hrvatsku kao savjetnici u razvijanju UNICEF-ovih programa za djecu i mlade. Mladi ambasadori tako će dobiti priliku govoriti o svojim iskustvima, podijeliti svoje stavove, predlagati teme za rasprave i aktivnosti te moguća rješenja za probleme svojih vršnjaka. Ured  UNICEF-a je  u Zagrebu, 2. ožujka organizirao početnu edukaciju na kojoj je sudjelovala i Karla, a riječ je bila o dječjim pravima, načinima funkcioniranja Europske unije te predstavljanju plana rada mladih ambasadora tijekom predsjedanja Hrvatske Europskom unijom.
(Mihaela Feldi/Izvor: OŠ E. Kumičića, učiteljica Ivana Strupar)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button