KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinčanka Gita Špoljarić na konferenciji za klimatske promjene Europske mreže pravobranitelja za djecu

U Španjolskom gradu Bilbau, od 27. do 30. lipnja održava se konferencija za klimatske promjene Europske mreže pravobranitelja za djecu, ENOC (European Network of Ombudsman for Children) u sklopu projekta ENYA (European Network of Young Ambassadors).

Na konferenciji sudjeluje 40 sudionika iz cijele Europe, među kojima i učenica Osnovne škole Eugena Kumičića Slatina Gita Špoljarić koja na taj način predstavlja Hrvatsku, Virovitičko-podravsku županiju i Grad Slatinu. Iz Hrvatske na konferenciji sudjeluju još jedna djevojčica, dvije savjetnice i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Inače, slatinska škola Eugena Kumičića ima dva člana u Mreži mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu, Gitu Špoljarić i Davida Vilka.

ENOC je pokrenut 2010. godine, uz potporu Europske komisije, Europsku mrežu mladih savjetnika – ENYA – participativni projekt za djecu/mlade koji podržavaju članovi ENOC-a.

Dakle, ovaj projekt djeluje već više od deset godina, a način uključivanja djece i mladih neprestano se razvijao. Kao subjekt koji uključuje djecu i mlade, posebno u povodu ENYA foruma i drugih skupova, ENOC je usvojio novu politiku zaštite djece o kojoj su se dogovorile članice ENOC-a još 2019. godine.

Svrha projekta ENYA je aktivno uključiti djecu i mlade u godišnji rad ENOC-a i pružiti im priliku da se čuju na razini koja prelazi granice njihove zemlje, na europskoj razini.

Djeci i mladima, kao nositeljima prava i stručnjacima vlastitog života, omogućeno je sudjelovanje u aktivnostima ENOC-a kako bi podijelili svoja iskustva, dali pravobraniteljima za djecu jasnu predodžbu o tome što ih se tiče i kako konkretno osigurati zaštitu i promicanje njihovih prava zajamčenih Konvencijom UN-a o pravima djeteta.
(mf/Izvor: OŠ Eugena Kumičića Slatina)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button