DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinčanin Tin Ostrošić pobrao niz nagrada s filmom „Niska trava“ Davida Gaše

U sklopu Zagreb film festivala proteklog su vikenda dodijeljene nagrade ponajboljim filmovima i pojedincima koji su zaslužni za njihova ostvarenja.

Na ovogodišnjem festivalu prikazano je 115 ostvarenja, a za nagrade Zlatna kolica natjecalo se 26 filmova od čega 8 u dugometražnoj i nacionalnoj kratkometražnoj konkurenciji Kockice, te 10 u međunarodnoj kratkometražnoj konkurenciji.

Među nagrađenima našao se i Slatinčanin Tin Ostrošić kojemu to nije prva nagrada već je za svoju izvrsnost u protekle dvije godine dobio njih nekoliko.

Naime, Zlatna kolica za najbolji film u nacionalnom programu Kockice dodijeljena su filmu „Niska Trava“ Davida Gaše koji se, kako je rečeno na dodjeli, istaknuo promišljenim režijskim konceptom izvedenim na visokoj razini.

Kockice su inače natjecateljski program domaćeg kratkometražnog filma posvećen predstavljanju autor/ica koji se još nisu okušali u dugome metru, a u svom dvadeset i prvom izdanju Zagreb film festival predstavio je osam svježih filmskih ostvarenja.

Film je pohvaljen i kao primjer uspješne međusobne suradnje svih studenata Akademije dramske umjetnosti zaduženih za tehnički dio filma. Žiri je izrazio nadu da će ta nagrada redatelju biti vjetar u leđa da još radikalnije i eklektičnije testira granice svog autorskog izričaja.
Ovu je nagradu zaslužio i Tin Ostrošić kao direktor fotografije spomenutog filma koji je snimljen u Retfali u Osijeku, kvartu u kojem je režiser David Gašo odrastao. Film „Niska trava“ sniman je u ljeto 2022. godine, a detalje o istome pogledajte na sljedećoj poveznici: https://croatian.film/hr/films/41228.

S tim filmom spomenuta je filmska ekipa ove godine osvojila i „Special mention“ na Sarajevo film festivalu u studentskoj konkurenciji u kojoj se natječu kratki studentski filmovi iz cijelog svijeta.
Uz to imao je i svjetsku premijeru na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Oberhausenu (Internationale Kurzfilmtage Oberhausen) koji je jedan od najprestižnijih festivala kratkog filma u Europi.

Uz sve to, ove je godine na Pula film festivalu, film „Niska trava“ dobio nagradu „Vedran Šamanović“ koja se dodjeljuje filmskom umjetniku koji je u bilo kojoj grani filmske umjetnosti, u kratkom ili dugom metru, inovativnim pristupom proširio granice filmskog izraza u hrvatskom filmu. Nagrada je utemeljena u počast filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću, a prvi je put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010. godine.

Film je pobrao i jako puno nagrada na Festivalu FRKA, koji je interni filmski festival studenata akademije dramske umjetnosti, a tom je prigodom Tin Ostrošić dobio nagradu za najbolju fotografiju.

Među ostalim nagrađenima, nagradu “Lukas Nola” za najbolji film kao i nagradu publike osvojili su redatelj David Gašo i producentica Marta Eva Mećava za film „Niska trava“.
Film je pokupio i niz drugih nagrada, tako je nagradu za najbolje snimanje dobio Tin Ostrošić, posebno priznanje za glazbu Borna Maksan, najboljim montažerom zvuka proglašen je Dino Ljuban, a nagradu za najbolju scenografiju odnio je Jan Herenčić.

Podsjetimo, naš Slatinčanin Tin Ostrošić prošle je godine s filmom „Nije zima za komarce“ redatelja Josipa Lukića i Klare Šovagović, na kojemu je radio kao direktor fotografije dobio Srce Sarajeva u studentskoj konkurenciji i također osvojio Kockice na ZFF-u.

(Mihaela Feldi, Tin Ostrošić)

Na fotografiji su s lijeva na desno: Dino Ljuban (snimanje, oblikovanje zvuka i miks zvuka), David Gašo (redatelj), Marta Eva Mećava (producentica), Tin Ostrošić (direktor fotografije) i Marta Bregeš (montažerka filma)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button