Home / NASLOVNICA / Slatinčanin Tin Ostrošić jedan od voditelja osječke Filmske RUNDE

Slatinčanin Tin Ostrošić jedan od voditelja osječke Filmske RUNDE

Ovogodišnje specijalno, 5. izdanje Revije hrvatskog kratkometražnog filma, Filmska RUNDA, dobila je čak pet najavnih špica koje će publika imati priliku vidjeti u kinu Urania danas i sutra, 16. i 17. listopada, tijekom trajanja filmske revije. Špice su nastale kao rezultat trodnevne Špica radionice održane u Kulturnom centru Osijek, krajem rujna, a 15 polaznika je na improviziranom filmskom setu usvojilo osnove filmskog stvaranja.

Zašto nam je ova priča važna?

Iz razloga što su kroz proces razvoja priče, a onda i filma kao finalnog proizvoda, polaznike ove radionice proveli studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu i dugogodišnji prijatelji Filmske RUNDE, David Gašo i naš Slatinčanin Tin Ostrošić.

Iza Tina je završena prva godina studiranja snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, dok je njegov kolega David na studiju režije, a prema Tinovim riječima dobar su tandem. Iako još „love“ cjelokupni proces stvaranja filma svojom marljivošću i voljom da što više nauče jer film je ono u čemu se vide, a kao dugogodišnji volonteri Filmske RUNDE još od srednjoškolskih dana te polaznici Špica radionice ove su godine dobili uloge voditelja iste.

O tome kako je taj cijeli niz započeo ispričao nam je naš Tin Ostrošić:

– Na RUNDU sam zapravo došao kao srednjoškolac snimati TV kronike s prijateljima iz Gunje. Bio sam oduševljen tom prilikom jer smo dobili zadatak snimati Reviju hrvatskog kratkometražnog filma. Bilo je tu puno zezanja uz gledanje filmova gdje sam upoznao sjajnu ekipu, a usput smo snimili kronike koje su odlično ispale pa su nas zvali ponovo iz godine u godinu.
I dalje snimamo kronike i dalje je ta konekcija ostala vrlo čvrsta i to mi je drago jer želim što više biti uz tu ekipu.
Puno mi znači to iskustvo, ali puno se toga promijenilo od onog trenutka kada sam upisao Akademiju do danas. Još sam više naučio o ljudima, suradnjama, o samoj struci snimanja, o pripremi za snimanje, a na kraju i o ozbiljnom shvaćanju onoga što radim.
S dosta toga sam bio već upoznat jer se odmalena bavim filmom. Naime, tata mi je dramski pedagog, tako da je i sestru i mene gurao u tom smjeru, pokazivao nam različite filmske oblike i film kao takav, te smo uz njega i sami sudjelovali u izradi kratkih filmova. U početku sam zapravo počeo glumiti, ali sam negdje pri kraju osnovne škole shvatio da je ono gdje trebam možda biti ipak iza kamere. U srednjoj sam školi to samo potvrdio i na kraju se ispostavilo da želim to i studirati i time se baviti.
Čovjek uči dok je živ, a ja želim naučiti što više, zato i jesam na studiju snimanja (trenutno na drugoj godini) gdje već sada imam priliku raditi na zanimljivim projektima. Iako su to za sada mali projekti puno mi je jasnije kako funkcionira komunikacija prije i u vrijeme snimanja, – rekao je Tin te dodao:

– David i ja smo dobar tim jer smo obojica shvatili kako je izuzetno važna suradnja između redatelja i snimatelja u procesu stvaranja filma, možda i najvažnija, jer u konačnici redatelju je bitan taj vizual, atmosfera i cjelokupan ugođaj kakav si je zamislio, a tu veliku ulogu igra snimatelj. Kako bi snimili dobar film snimatelj i redatelj na setu trebaju biti u dobrom odnosu i imati isto ili bar slično viđenje cjelokupne priče. U naš tim svakako bi još svrstao i montažera, koji zapravo kreira film na jedan još specifičniji način. Puno je još rada pred nama, ali onaj tko želi i ima volje, ovdje svakako može napredovati.

Kada smo kod napredovanja, svakako je veliki pomak dobiti priliku biti na „drugoj strani“ radionice na kojoj sam do sada bio samo polaznik.
Za mene je to velika čast i puno mi znači jer je pokazatelj da je netko pratio naš rad i otvorio nam put prema novim izazovima, – istaknuo je Tin.

Nadalje je govorio o samoj radionici u sklopu koje su dobili 15 polaznika različitih dobnih skupina, ali i različitog filmskog predznanja, no kako je ovaj dvojac osmislio radionicu s ciljem da će primijeniti ono dobro, a unaprijediti ono što su na dosadašnjim radionicama uvidjeli da je možda izostalo, te su ih s lakoćom organizirali u mali filmski set.

– Jako sam zadovoljan. Bilo je nekoliko ljudi koji su zapravo pokazali puno više od samog interesa, jako su zagrizli i zanima ih film i u budućnosti, i to mi je ono najdraže. David je preuzeo taj dio priče koju smo trebali stvoriti, ja sam ih uputio u opremu i način na koji se sve realizira, otkrio sam im neke zanimljive “cake” koje se koriste na filmskom setu i pokazao im taj mikrosvijet svakog komadića opreme. Mislim da smo i David i ja negdje vidjeli sebe u tim ljudima i zbog toga nam je posebno drago što smo im ponudili ovo nešto iskustva što imamo. Nadam se da su polaznici zadovoljni i da smo ih naučili nešto o filmu i kreiranju priče. Drago mi je da je to sve došlo na neku višu razinu.
(mf/Izvor: Tin Ostrošić)

 

x

Check Also

Projekt Virovitičko-podravske županije Budi STEMpatičan najbolji je hrvatski EU projekt u kategoriji „Doprinos znanosti i inovacijama“

“Budi STEMpatičan” najbolji je hrvatski EU projekt u kategoriji “Doprinos znanosti i inovacijama” svih hrvatskih ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org