DOGAĐANJANASLOVNICAOD SVEGA POMALO

Slatinčanin Ivan Gerenčir je „čovjek od čelika“, nakon 2021. po drugi put je slavio na natjecanju Prvi za Hrvatsku i postao najspremniji pripadnik Hrvatske vojske

Satnik Ivan Gerenčir ponovno je najspremniji pripadnik Oružanih snaga RH, izvijestili su u ponedjeljak iz Ministarstva obrane nakon održanog natjecanja za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović”, natjecanje “Prvi za Hrvatsku”.
 
Ovogodišnje natjecanje za najspremnijeg pripadnika OS RH “Memorijal bojnik Davor Jović – natjecanje Prvi za Hrvatsku” održavalo se u vojarni “123. brigade HV” u Požegi, na širem području grada Pakraca i općine Okučani. Integracija natjecanja u obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije “Bljesak” povezala je temeljne vrijednosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i vrijednosti etičkog kodeksa suvremenog hrvatskog vojnika – požrtvovnost, odvažnost, domoljublje, uvježbanost.
 
Start ovogodišnjeg natjecanja utrke održan je 1. svibnja 2023. u ranim jutarnjim satima, u središtu grada Pakraca, a cilj natjecanja bio je u Okučanima. Natjecanje se provodilo na 36 kilometara dugoj stazi na kojoj su natjecatelji morali uspješno savladati osam različitih radnih točaka: topografiju (navigacija), prolazak kontaminiranog zemljišta, izvlačenje ranjenika pod paljbom, bacanje ručne bombe, pješačke zapreke, prelazak zapreke tirolskom prečnicom, svladavanje kosine užetom te prelazak vodene zapreke. Tijekom prolaska staze natjecatelji su nosili obaveznu opremu i naoružanje težine 17 kilograma. Natjecatelji simbolično završavaju natjecanje pozdravljajući na cilju hrvatsku zastavu i zastavu svoje države te pozvone zvonom.
 
Na natjecanju je sudjelovalo ukupno 84 natjecatelja, od kojih su 42 pripadnika OS RH, deset su pripadnici MUP-a RH, a 32 su natjecatelji oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Češka Republika, Estonija, Francuska, Kosovo, Litva, Poljska, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i SAD. Od ukupnog broja, na natjecanju je sudjelovalo šest pripadnica OS RH i tri pripadnice oružanih snaga savezničkih i partnerskih zemalja.
 
Natjecanje se provodilo pojedinačno u pet kategorija: apsolutna kategorija – svi natjecatelji, muška kategorija za pripadnike OS RH i MUP RH, muška kategorija za pripadnike OS saveznika/partnera te kategorija za natjecateljice iz OS RH i kategorija za pripadnice savezničkih i partnerskih zemalja.
 
Na cilj je kao pobjednik došao satnik Ivan Gerenčir koji je ovu stazu prošao za 6 sati i 32 minute, pripadnik Oklopno mehanizirane bojne Puma koji je na istovjetnom natjecanju pobijedio i 2021. godine. Drugi u cilj je stigao pripadnik rumunjskih oružanih snaga narednik Iunut-Daniel Calina, a treći je bio desetnik Hrvoje Mutnjaković, pripadnik bojne Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade. Pobjednica u ženskoj kategoriji koja je prva do cilja stigla u ženskoj konkurenciji je vojnikinja Lea Biloglav iz Zapovjedništva za kibernetički prostor.
 
Na cilju su ih dočekali potpredsjednici Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, prvi dočasnik OS RH časnički namjesnik Dražen Klanjec, brojni pripadnici OS RH, obitelji, prijatelji, kolege iz postrojbi te mnoštvo građana Okučana.
 
Po dolasku u cilj satnik Gerenčir je istaknuo kako je ovo natjecanje sažetak vojnog poziva te je dodao:
 
– Natjecanje obuhvaća psihofizičke pripreme i u sebi ima taktičko tehničke značajke. S ponosom ističem da sam potekao iz 1. gardijske brigade Tigrovi, isto tako jedan lijep dio života proveo sam u 1. bojni Sokolova, a najveći dio svoje profesionalne karijere proveo sam u Pumama. Stoga bih volio da ova pobjeda služi na ponos i čast svim bivšim i sadašnjim Pumama, ali neka bude poticaj i motivacija svim budućim pripadnicima GOMBR-e, a posebno svim budućim Pumama.
 
U cilju su ih dočekali potpredsjednici Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar obrane Mario Banožić, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i drugi. Proglašenje pobjednika i zatvaranje natjecanja održat će se u utorak, 2. svibnja u vojarni “123. brigade HV” u Požegi.
 
– Integracija natjecanja u obilježavanje 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak povezala je temeljne vrijednosti hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i vrijednosti etičkog kodeksa suvremenog hrvatskog vojnika – požrtvovnost, odvažnost, domoljublje, uvježbanost – poručili su iz MORH-a.
 
(nm/morh.hr, Fotografije: MORH/ T. Brandt)
 
 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button