NASLOVNICASPORT

Slatinčanin Goran Perkovac imenovan izbornikom hrvatske muške seniorske reprezentacije

Hrvatska rukometna reprezentacija može se pohvaliti izrazito bogatom poviješću i brojnim legendama koje su obilježile rukomet. Jedna od njih je i Goran Perkovac, naš sugrađanin.

Rođen je 16. rujna 1962. godine u Slatini. Začeci Goranove rukometne karijere leže u Slatini koja je to vrijeme, zapravo, bila grad rukometa jer je imala izuzetnu ekipu, a ona je bila motivacija budućim mladim rukometašima.

Za sport se počeo zanimati još u četvrtom razredu osnovne škole, a prvi, koji ga je usmjeravao rukometu, kojim će kasnije dosegnuti vrhunac, bio je njegov nastavnik tjelesne kulture (Milan Mataija). U Slatini su i u Goranovo vrijeme postojale dvije škole, imale su one svoje ime, ali uvriježio se naziv „stara “i „nova škola“. Goran je pohađao „novu školu“. Već je tada zaigrao svoju rukometnu igru i pobjedu nad „starom školom“ na igralištu iza crkve ističe kao svoju prvu rukometnu pobjedu. Slijedilo je još bezbroj utakmica i pobjeda, ali samo je jedan Goran Perkovac, dječak s rukometnog igrališta, popularno nazvanog „Staroškolsko“ koji je već u dječačkoj dobi znao da će mu rukomet biti životni poziv.

Slijedeći svoju rukometnu zvijezdu, postao je član Rukometnog kluba Slatina, zatim je otišao u Medvešćak i Slovan, a nakon igračke karijere preselio se u Švicarsku, ostao uz rukomet, vodio ponajbolje švicarske klubove, a kao trener radio je u njemačkoj Bundesligi.

Ipak, njegovi najveći uspjesi vežu se uz igračku karijeru.
Ima dvije medalje s Olimpijskih igara, srebro s bivšom državom (1988, Seul) i zlato s Hrvatskom (1996, Atlanta), svjetsko srebrno odličje (1995, Island) i europsku broncu (1994, Portugal).                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                  Goran Perkovac bio je kapetan Hrvatske reprezentacije za olimpijsko zlato u Atlanti 1996. Slovio je kao veliki igrački autoritet, čovjek koji je puno puta podmetnuo leđa za najveće dosege. Tada su hrvatski sportaši ispisali povijest popevši se na postolje s najsjajnijim odličjima. Atlanta će ostati upisana zlatnim slovima u hrvatskoj povijesti rukometa kao i generacija koja se te godine našla na igrama, vinula do vrhunca, a svoje oduševljenje pokazala „nezaboravnom gusjenicom“ koju je poveo njezin kapetan Goran Perkovac.

Nakon osvajanja Zlatne medalje zlatnom je olimpijcu Goranu Perkovcu priređen veličanstveni doček u središtu Slatine 7. kolovoza 1996. godine, gdje su ga dočekali brojni prijatelji i sugrađani na čelu s tadašnjim gradonačelnikom Ivanom Levarom.

U svom je obraćanju Slatinčanima, ne krijući zadovoljstvo, prenio dojmove iz Atlante i ponos što je jedan od sudionika koji je zaslužan što se, uz zvukove Lijepe naše, hrvatski barjak zavijorio na najvišoj razini.

I inače je često dolazio u Slatinu, a svoje veselje zbog susreta s rodnim gradom opisivao bi riječima:
“ Jako se veselim svakom dolasku, a zanimljivo je da kada se vozim u Slatinu, nikad mi se ne spava i vozim ekspresno, a kad se vraćam, uvijek mi se spava. Volim dolaziti, tu mi je majka i svi prijatelji iz mladosti. Slatina je moj grad!“

Pred Goranom je još mnogo rukometnih godina, a njegova Slatina želi da kapetan iz Alante stane i na kormilo kao izbornik hrvatske rukometne reprezentacije.

Zato što je dao izuzetan doprinos hrvatskom sportu, te promicanju imena Slatine u Hrvatskoj i svijetu, kao najbolji primjer da i ljudi iz malih sredina, kao što je Slatina, mogu biti uspješni na državnoj, europskoj i svjetskoj razini, Goran Perkovac je 2021. godine proglašen počasnim građaninom grada Slatine.

Želje Slatinčana su se ostvarile!

U Zagrebu je danas održana konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Hrvatskog rukometnog saveza, a jednoglasnom odlukom za izbornika hrvatske muške seniorske reprezentacije imenovan je Goran Perkovac.

Novom izborniku želimo sreću & uspjeh!

(mf/Prilog primila Zorica Varga/foto: Facebook Hrvatski rukometni savez)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button