DOGAĐANJANASLOVNICASPORT

Slatinčanin Antonio Mrva predstavio gradonačelniku Slatine svoje uspjehe u dalekometnom streljaštvu

Slatinčanin Antonio Mrva bio je na prijemu kod gradonačelnika Grada Slatine Denisa Ostrošića kako bi ga informirao sa svojim sportskim uspjesima osobito onima koje je ostvario u posljednje vrijeme pronijevši tako ime grada Slatine diljem zemlje i cijele Regije.

Naime Mrva se bavi natjecanjem u dalekometnom streljaštvu s kojim je započeo kroz svoj hobi jer je još kao dijete, unatoč strahotama Domovinskog rata, zavolio oružje i puške. Prisjetio se svoga odrastanja iz toga vremena kako je bio pun sreće i veselja kada mu je otac dozvolio da mu nosi pušku kada bi se vratio s terena kao dragovoljac 136. slatinske brigade.
Kad je završio 5. razred na poklon je dobio svoju prvu zračnu pušku od koje se nije rastajao po cijeli dan, te je počeo aktivno trenirati, ali s natjecanjem se nije bavio jer je u to vrijeme odrastao u Miljevcima pa nije bilo takve mogućnosti.

Što se tiče životnog poziva kao dječaku od 15 godina želja mu je bila postati soboslikar – ličilac, a budući da je to zanimanje bilo ukinuto život ga je odveo u sasvim drugom smjeru te je danas diplomirani ekonomist iako je planirao profesionalno ostati u vojnoj službi nakon što je sa 18 godina otišao u ročnu vojsku i bio izabran za predsjedničku počasnu bojnu na Pantovčaku.

Nakon što se niz godina bavio prodajom knjiga, a u tom je razdoblju stekao brojna poznanstva i prijateljstva, među kojima i ono s današnjim gradonačelnikom Denisom Ostrošićem kojemu je knjiga bila i ostala najomiljeniji hobi, postao je prodajni predstavnik i do danas radi za jednu zagrebačku tvrtku. No uz to osnovao je i vlastitu tvrtku u sklopu koje ima četiri samoposlužne autopraonice, a ista je registrirana i za uvoz i prodaju oružja.
U međuvremenu je vandredno uz posao i obiteljske obaveze završio fakultet, oženio se i ima troje djece, tako da nakon vojske 7-8 godina gotovo i nije uzeo pušku u ruke.

– Sasvim slučajno sam kupio novu pcp zračnu pušku i ponovo se vratila stara ljubav 🙂. Položio sam lovački ispit i kupio vatreno oružje, a na nagovor prijatelja sam nastupio prvi put na nekom natjecanju u dalekometnom streljaštvu. Bilo je to 2019. godine na Memorijalu hrvatskih snajperista Grom u Osijeku, – prisjetio se Mrva svog prvoga nastupa koji se itekako razlikovao od natjecanja zračnom puškom na kojima često sudjeluje kao član Streljačkog kluba „Miholjac“ iz Gornjeg Miholjca.

Tada je s običnom lovačkom puškom koja nije konkurentna streljačkim Match puškama zauzeo 21. mjesto od stotinjak strijelaca, a 2 boda su ga dijelila za ulazak u finale. Poslije toga se odlučio ozbiljno baviti dalekometnim streljaštvom i iste godine kupuje iz UK Match pušku za disciplinu F Open koju ima i danas.

Uslijedili su brojni uspjesi

Na prvom natjecanju s novom puškom osvaja srebrnu medalju na Kupu djeda mraza u Vrbovcu na 300+400m.

Potom je nastupila pauza koja je stopirala natjecanja uslijed koronavirusa, tako da su 2021. održana svega dva natjecanja, no sve se „zahuktalo“ 2022. godine kada je u Zlatiboru u Srbiji na međunarodnom turniru PPU kup u klasi F Open bio 2. na 300 m i uvjerljivo 1. na 500 m, s rekordnih 196 od mogućih 200 bodova. Njegov je rezultat ujedno bio i rekord ovoga natjecanja još od 2008. godine kao i rekord Balkanske lige na toj daljini.
Nekoliko mjeseci kasnije na međunarodnom turniru u Bileći zauzima 3. mjesto pojedinačno na 700 m.

Osim toga Mrva se redovito natječe i ekipno zajedno s kolegama iz Slovenije i Bosne i Hercegovine te na spomenutim natjecanjima slove kao najtrofejnija ekipa, a taj se niz nastavlja i ove godine.

Tako 20. svibnja 2023. na međunarodnom turniru Skopje Grand prix u Makedoniji osvajaju 1., 2. i 3. mjesto na daljinama od 100 i 300 m, a već sljedećeg dana Mrva kao jedini predstavnik Hrvatske na međunarodnom turniru Ćirin memorijal u mjestu Slišane kod Leskovca u Srbiji sa osvojene 4 pojedinačne medalje, odnosno 2 bronce i 2 zlata osvaja naslov najboljeg strijelca turnira. I ovoga puta je postavio rekord strelišta na daljini od 1000 m sa 190 od 200 mogućih bodova dok je stari rekord bio 145 bodova, kao i rekord Balkanske lige te se tako prema statistici rezultata za Long range Balkan penje visoko na ljestvici i trenutačno je prvi strijelac Balkana!

Gradonačelnik mu je čestitao na dosadašnjim uspjesima, tim više što, kako je Mrva istaknuo, nema gdje trenirati dalje od 300m na streljani Pampas u Osijeku što mu je najveći problem, te mu uz zahvalu na promociji našega grada zaželio puno uspjeha u daljnjim natjecanjima.

Za kraj Mrva je naglasio kako mu je želja iduće godine nastupiti na Europskom prvenstvu u Engleskoj, a potom i na Svjetskom prvenstvu gdje bi svoje vještine mogao odmjeriti s najboljim strijelcima.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button