KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICAUDRUGE

Slatinčanima predstavljena knjiga ”Lička kapa”

Povodom obilježavanja 10. obljetnice postojanja i rada Udruga Ličana Vila Velebita Slatina organizirala je jučer promociju knjige ”Lička kapa” koju su u Art dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina popunjenoj do posljednjeg mjesta, predstavile autorice knjige dr. sc. Tatjana Kolak i voditeljica FA ”Dr. Ante Starčević” Dragica Rogić.

Prije same promocije nazočne goste među kojima su bili i predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, pozdravio je predsjednik slatinske Udruge Ličana Vila Velebita Željko Šnjarić, a svojim su nastupom posebnu ličku notu dali gosti iz bizovačke Udruge Ličana.

U uvodnom je djelu predstavljanja knjige koju je izdalo Pučko otvoreno učilište  ”Dr. Ante Starčević” Gospić 2013. godine, dr. sc. Tatjana Kolak iznijela povijesne značajke, stilske promjene i simboliku ličke kape tijekom posljednjih 300-injak godina.
„Ono što smo htjeli naglasiti ovom knjigom jest, da smo pomalo zaboravili na naša izvorišta i originalnost naše tradicijske nošnje, a u suvremenom društvu i vremenu u kojem živimo danas zapravo tradicija nestaje i prepuštena je očuvanju na neki način pojedinim ustanovama, najčešće udrugama u kulturi i folklornim društvima. Tako da smo upravo njima htjeli omogućiti da se upoznaju s onim svim pojedinostima kao i načinom kako bi mogli ju sami mogli izraditi.“ – rekla je dr. Kolak te dodala kako kapa nije samo pokrivalo za glavu, ona je i statusni i društveni simbol, ona je određeni simbol pripadnosti pojedinoj obitelji, plemenu, vjeri ili naciji.

Osobito smo željeli naglasiti da se kapa mijenjala iz razloga što smo zaboravljali neke elemente koji nas zapravo identificiraju kao populaciju koja na tom ličkom kršu živi i egzistira kroz brojna stoljeća.“ – zaključila je dr. Kolak.

Drugi dio knjige koji se odnosi na praktični dio, odnosno kako ličku kapu danas napraviti u onom originalnom izvornom obliku predstavila je voditeljica FA ”Dr. Ante Starčević” Dragica Rogić koja je ujedno i voditeljica Udruge Gačanka u Otočcu koja se bavi očuvanjem tradicijskih zanata.
Kako je rekla upravo je odatle potekla ideja organiziranja radionica na temu tradicijskih zanata u POU Gospić, gdje je jedna od radionica bila i izrada ličke kape, što je pokrenulo lavinu, odnosno izradu izvorne kape za folklorna društva, ali i pojedince koji vole tu kapu i u njoj prepoznaju svoju prošlost, a u konačnici i izdavanja ove knjige kojom se htjela sačuvati njezina izvornost.

„Dosadašnjim promocijama ove knjige pokazao se jedan veći interes i znatiželja za njezinim oblikom, jer pojavom industrije vez na kapi se zanemario, sakrilo se crveno polje koje je jako bitno jer se na njemu i radi taj vez, odnosno bod lančanac koji i predstavlja ličku kapu. Nakon 2. svjetskog rata masovno se nosila kapa koja nije bila ni nalik na izvornu ličku kapu, a mi joj svakako želimo vratiti izvornost. To ćemo postići ovom knjigom i radionicama na kojima će se mladim generacijama prenijeti znanje njezine izrade, posebno veza po kojemu je prepoznatljiva.“ – zaključila je Rogić.

Nakon predstavljanja knjige, gošćama iz Gospića, predsjednik Županijske skupštine Miran Janečić, gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić i tajnik slatinske udruge Vila Velebita Robert Turkalj u ime organizatora uručili su cvjetne bukete, a potpredsjednik udruge Martin Rukavina članovima udruge uručio je rukom rađene ličke kape.
Promocija knjige ”Lička kapa” završila je prigodnim ličkim domjenkom.
(mf/Foto: Robert Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button