KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinčani u Havani kroz zanimljive teme na 58. susretu Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina

Održan je novi susret Čitateljskog kluba Gradske knjižnice i čitaonice Slatina u ugodnoj atmosferi prostora Knjižnice kojom je za tu prigodu tiho odzvanjala melodija kubanske glazbe, a dodatno je ugođaj uprizoren prepoznatljivim slikama Kube.
Naime po 58. puta članove Čitateljskog kluba okupila je knjiga „Dogodine u Havani“ američke spisateljice kubanskih korijena Chanel Cleeton.
Moderatorica ovoga susreta bila je Jelka Maravić, vjerna članica kluba još od prvog susreta koja je istaknula kako se roman „Dogodine u Havani“ svidio svim članovima kao ideja, odnosno tema.

Iako im kubanska revolucija nije nepoznata, u knjizi su nalazili neke podatke na koje nisu ranije naišli.
Revolucija, Fidel Castro, Che Guevara, Batista…, likovi su koji se nalaze u pozadini povijesne pozornice ovoga romana, ali su i osobe koje vuku glavne konce i koji utječu na živote glavnih likova romana.

Roman prati tri generacije jedne poznate kubanske obitelji zahvaćene vihorom revolucije. Prisiljeni iseliti iz Kube u Ameriku, na Floridu misle da je to samo privremeno i kratkoročno rješenje, ali ono postaje skoro šezdesetogodišnja težnja za domovinom.

Izmjenjujući prošlost i sadašnjost spisateljica uvodi lik, potomak već treće  generacije obitelji koji u romanu susrećemo u sadašnjosti, točnije 2017. godine. Ona putuje u Havanu, bakino rodno mjesto, kako bi ispunila njenu posljednju želju. Kuba koju nalazi zapela je u prošlosti iako je kao zemlja prelijepa. U zemlji predaka ništa se veliko nije promijenilo i dalje je njezina obitelj tu nepoželjna.

– U knjizi nalazimo dvije ljubavne priče, bakinu i unukinu. Roman progovara o vječnoj ljudskoj težnji za promjenama, boljem sutra, o tome kako jedna gotovo dobra ideja povampirena postaje tamnica čitavog jednog naroda, – rezimirala je ukratko pročitano djelo moderatorica ovoga susreta koji je uz njezino vodstvo prošao za čas.

Roman koji ih je odvukao i u neke druge teme, pitanja i razmišljanja dobio je na kraju srednju ocjenu 4,07.

Za sljedeći susret članovi su odabrali roman „Ribari“ Chigoziea Obioma, a putem ove knjige otputovat će u Nigeriju i susresti se s pričom o četvorici braće i njihovom odrastanju, snovima, solidarnosti, ljubavi…
 (mf/Izvor: GKiČ Slatina)

Volite li čitati knjige i podijeliti svoje doživljaje pročitanog s drugima, slobodno nam se možete pridružiti. Obogatit ćete nas, a nadamo se i sebe jednim novim iskustvo, – i ovoga su puta poručili članovi Čitateljskog kluba Slatina.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button