DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatinčani s pijetetom i tugom obilježili Dan sjećanja na herojski grad Vukovar

Stanovnici Slatine s pijetetom i tugom obilježili su i ove godine Dan sjećanja na herojski grad Vukovar.

Ispred središnjeg Križa u Parku 136. slatinske brigade večeras su počast žrtvama Vukovara i Škabrnje odali gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić sa suradnicima, predsjednik Županijske skupštine Virovitičko-podravske županije Miran Janečić, gradski vijećnici, načelnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Sertić, ravnatelji i predstavnici gradskih i županijskih ustanova, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga, predstavnici Gradskog savjeta mladih, učenici svih slatinskih škola, kao i brojni građani.

Molitvu nakon odavanja počasti predvodili su slatinski župnici, Župe sv. Josipa, vlč. Dragan Hrgić i Župe bl. Ivana Merza, preč. Nikola Jušić.

– Kao i svake godine Slatina se na ovaj simboličan način pridružuje svim gradovima i mjestima u kojima se prisjećamo tragedije cijelog jednog grada koji je svoju patnju i herojsku obranu utkao u hrvatsku slobodu i neovisnost, prisjećamo se žrtava ne samo Vukovara nego i Škabrnje, ali i našega Voćina, Ćeralija, Huma, Čojluga, Balinaca i svih mjesta u Hrvatskoj koja su stradala tih ratnih godina. Ovaj dan jedan je od najtužnijih dana za Hrvatsku i nažalost još uvijek oni koji su počinili zločine nisu osuđeni i nadam se da će to u idućim godinama biti ispravljeno, – rekao je slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić te dodao:

– Ono što mjerim kroz cijelu godinu od Vukovara do Vukovara, od obilježavanja ovog datuma je da naše brojne udruge organizirane u Koordinaciju braniteljskih udruga koje su tu da bi se, ne samo na neki način prisjećale svega onoga što se dogodilo nego i poticale da mladi nauče kroz razne aktivnosti što je bilo, što je Hrvatska ostavila iza sebe i što imamo pred sobom, jer ako zaboravimo, dogodit će nam se opet.

Suradnju s Gradom Slatinom koji je osigurao lampione koje su učenici upalili i položili uz rub slatinskih glavnih ulica, pohvalio je glasnogovornik koordinacije braniteljskih udruga i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje grada Slatine Ilija Nikolić istaknuvši kako je to jedna tradicija koja se godinama obilježava, da se zajednički oda pijetet žrtvama Vukovara.

– Danas je 300-tinjak naših branitelja u Vukovaru i Škabrnji gdje su se poklonili žrtvama te pokazali da Slatina živi za Hrvatsku, a Hrvatska živi za Slatinu, sve s ciljem da se ne zaboravi, da svima, i mladima i starima ovaj dan ostane u sjećanju. Nadam se da će sljedeće godine ovaj dan biti neradni Spomen dan gdje ćemo moći na prigodan još svečaniji način obilježiti sjećanje na Vukovar, – istaknuo je Nikolić te iskoristio priliku pozvati sve građane 13. prosinca da zajedno s roditeljima poginulih branitelja i braniteljima obilježe Dan sjećanja na Voćin te se priključe hodočašću hrvatskih branitelja, vojske i policije, jer, kako je istaknuo, i naših 47 žrtava isto tako zaslužuju da im se na ovaj način oda počast, te da svojim dolaskom u Voćin pokažemo da Hrvatska živi i za Voćin.


Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara nastavljeno je u Pučkom otvorenom učilištu točno u 18 sati i 11 minuta kada su se sa zvonika obje slatinske crkve oglasila zvona te na simboličan način još jednom odala počast žrtvama Vukovara.
Nakon pozdrava domovini intoniranjem hrvatske himne i minute šutnje za sve nestale, poginule i preminule hrvatske heroje održana je projekcija dokumentarno-igranog filma pod naslovom „Glavu dole ruke na leđa“ čije je prikazivanje u Slatini organiziralo Pučko otvoreno učilište Slatina uz potporu Grada Slatine, HVIDR-e Slatina i Radio Slatine.

– Na taj način Slatina se priključila inicijativi gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave uz čiju je potporu Amico studio d.o.o. pokrenuo projekt prikazivanja spomenutog filma u 100 gradova u Republici Hrvatskoj pod sloganom „100 dana Vukovara – 100 gradova za Vukovar“, – rekla nam je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac.

Film govori o događanjima u Vukovaru za vrijeme Domovinskog rata, odnosno o događajima u Vukovaru s naglaskom na sam pad grada, predaju, te odvođenje hrvatskih branitelja i civila u srpske koncentracijske logore.
Svjedočenja hrvatskih branitelja koji su uspjeli preživjeti taj „pakao“ malo su koga u prepunoj slatinskoj kino dvorani ostavili ravnodušnim.

Ovim projektom humanitarnog karaktera inicijatori su željeli podsjetiti i pozvati hrvatski narod na zajedništvo, kao i na sjećanje na sva stradavanja tijekom Domovinskog rata.

U pripremi je još jedan dokumentarni film o Domovinskom ratu pod nazivom „Otkrhnuti 402“ koji će govoriti o 402 poginule djece tijekom Domovinskog rata, a o kojima se i nakon 28 godina premalo zna i govori. Slatinska publika svojim je donacijama na izlazu iz kino dvorane također pomogla realizaciju ovog filma koji će također otrgnuti od zaborava istinu o Domovinskom ratu i svim njegovim žrtvama.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button