KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Slatinčani oduševljeni korizmenim koncertom ŽPS KUD-a M. A. Relković iz Davora

Korizma je, za sve kršćane posebno vrijeme, vrijeme kada se svatko od nas priprema da dostojno, spokojno i čistoga srca dočeka najveći kršćanski blagdan – Uskrs. Vrijeme je to posta i obraćenja, vrijeme kada tražimo sebe, tražimo bližnje, tražimo spas. Vjernici se kroz vrijeme korizme pripremaju na razne račine, a jedan od njih su i korizmeni koncerti.

Tako je sinoć slatinska Župa sv. Josipa svojim župljanima pripremila korizmeni koncert za pamćenje.
Od davnine je puk prožet kršćanskom mišlju nastojao svoj život i svoj izražaj vjere pretočiti u molitvu i pjesmu „na svoj način“, a sinoćnjim molitveno-scenskim nastupom u sklopu programa Korizma u Slavoniji pod nazivom „Tužni dan svanio“ Ženska pjevačka skupina KUD-a Matija Antun Relković iz Davora predstavila je slatinskoj publici dio te baštine skupljene na području Požeške biskupije koja obuhvaća prostor zapadne Slavonije, Slavonske Posavine, Slavonske Podravine i Požeške kotline.
Pjesme koje su sinoć izvedene u Crkvi sv. Josipa u Slatini, plod su dugogodišnjeg terenskog istraživanja katedralnog župnika Mladena Štivina koji ih je prikupio u brojnim župama i uglavnom su prenesene usmenim pamćenjem, a sada su po prvi puta predstavljene široj publici.
Mnoge se pjesme više na žalost ne izvode u liturgijskim slavljima ni drugim prigodama, a kako je župnik Štivin rodom iz Davora, svoj entuzijazam čuvanja narodnog blaga prenio je ŽPS KUD-a M. A. Relković iz Davora koja je nakon Davora i Virovitice, pasionsku baštinu s područja naše biskupije predstavila i u Slatini gdje su u sklopu programa izvedeni i korizmeni napjevi slatinskog kraja: „Na visokoj planini Maslinskoj“ – Slatina, „Pred smrt svoju Isus htjede“ – Voćin, „Na Uljevoj tužnoj gori“ – Čađavica, „O Marijo Majko mila“ – Nova Bukovica…

Ovu pjevačku skupinu inače čine aktivne članice KUD-a koje iza sebe imaju brojne nastupe, a pjevaju uglavnom izvorne pjesme bez instrumentalne pratnje. Posebnost im je pučko troglasno, a ponekad i četveroglasno pjevanje sačuvano samo u ponekim slavonskim selima, dok drugi izvode pjesme tzv. pjevanjem na bas.
Za ovu prigodu iz svog fundusa od nekoliko nošnji koje su uspjele rekonstruirati, odjenule su „žalbeno ruvo“ mlađeg tipa, koje su žene u Davoru nosile tridesetih godina prošlog stoljeća za vrijeme žalosti i u korizmi.

Program je bio koncipiran tako da prati korizmu od njenog početka do vrhunca u slavljima V. četvrtka, V. petka i V. subote i samog slavlja uskrsnuća Gospodinova. Posebnost su bile pjesme koje se nisu pjevale u crkvi na liturgijskim slavljima nego prigodom obiteljskih okupljanja (što prema riječima župnika Štivina i danas čine u Davoru) ili okupljanja oko križeva krajputaša, no pasionsko su blago jer im je tema muka Isusova.

Davorci su, inače, poznati po dobroj pjesmi i odličnim glasovima, a legenda kaže, da svaki Davorac čim se rodi, odmah i zapjeva. To je nešto, kako župnik Štivin ističe, što im je od Boga dano, urođeno i što s ponosom njeguju s generacije na generaciju, a sinoćnjim pjevanjem oduševili su brojnu slatinsku publiku koja je članice ove pjevačke skupine po završetku koncerta nagradila dugotrajnim aplauzom.
Oduševljenje i riječi hvale ŽPS KUD-a M. A. Relković iz Davora, kao i vlč. Mladenu Štivinu, župniku Katedralne župe u Požegi koji je omogućio ovaj koncert, uputio je župnik slatinske Župe sv. Josipa vlč. Dragan Hrgić.

– Nakon ovog divnog molitveno-meditativnog programa najbolje je ne reći ništa, nego šutjeti i živjeti i danas i sutra i narednih korizmenih dana i Velikog tjedna od ovoga što smo večeras čuli, vjerujem da smo ganuti… Od srca vam hvala za ovu divnu večer.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button