DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatinčani obilježili Dan sjećanja na herojski grad Vukovar i Škabrnju

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje ove su godine u Slatini obilježeni višednevnim programom u organizaciji Grada Slatine, Udruge HVIDR-a Slatina, ZUiČ HVIDR-a VPŽ, Pučkog otvorenog učilišta Slatina i Turističke zajednice Grada Slatine, a u program obilježavanja uključile su se i slatinske osnovne i srednje škole te navijačke skupine grada Slatine.

Nakon projekcije dokumentarno-igranog filma „Bogdanovci između zvijezda“ u kino dvorani slatinskog Pučkog otvorenog učilišta održane 16. studenog, večer uoči Dana sjećanja Slatina je u prigodi 31. tužne obljetnice ponovno pokazala jedinstvo te se dostojanstveno i s pijetetom prisjetila svih žrtava Domovinskog rata kao i prijašnjih godina.

Upaljene lampione ispred Križa postavljenog u Parku 136. slatinske brigade u spomen na dva tisućljeća kršćanstva, položili su predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata predvođeni predsjednikom Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Tomom Grahovcem, predstavnici Grada Slatine predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Tomom Tomićem i gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, zatim predstavnici političkih stranaka, gradskih i županijskih institucija, medija i građani, a molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i žrtve Domovinskog rata predvodio je župnik Župe sv. Josipa i dekan Slatinskog dekanata preč. Dragan Hrgić koji je nakon tradicionalne bakljade slatinskih navijačkih skupina u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i civile koji su svoje živote utkali u slobodnu i neovisnu Hrvatsku, u crkvi sv. Josipa služio svetu misu zadušnicu za žrtve Vukovara i Škabrnje.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja, 400 upaljenih lampiona za Vukovar i Škabrnju upalili su učenici slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića kao i Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina te ih položili uz rub glavnih prometnica počevši od samog središta grada na Trgu sv. Josipa. Po stotinu lampiona svakoj školi osigurao je Grad Slatina.

Paljenjem lampiona ispred svojih domova, obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje priključili su se i brojni građani Slatine i prigradskih naselja.

Na sam Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, Grad Slatina je u suradnji s Udrugom HVIDR-a Slatina i Zajednicom udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije organizirao za svoje sugrađane besplatan odlazak u Vukovar.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button