DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatinčani obilježili Dan sjećanja na herojski grad Vukovar i Škabrnju

Na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje u središtu Slatine ove se godine zbog aktualne epidemiološke situacije okupio znatno manji broj građana nego ranijih godina. Obilježavanje su organizirali Grad Slatina, Udruga HVIDR-a Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina i Turistička zajednica Grada Slatine, a Slatina je o ovoj 30. obljetnici ponovno pokazala jedinstvo te se dostojanstveno i s pijetetom prisjetila svih žrtava Domovinskog rata kao i prijašnjih godina.

U ime organizatora sve okupljene kod Križa na Trgu sv. Josipa kratko je pozdravio zamjenik gradonačelnika Grada Slatine i predsjednik slatinske HVIDR-e Ilija Nikolić te se zahvalio svima koji su se odazvali i došli odati počast hrabrom Vukovaru, najvećoj žrtvi Domovinskog rata – da se ne zaboravi.

Upaljene lampione položili su predstavnici Grada Slatine predvođeni predsjednikom Gradskog vijeća Grada Slatine Damirom Jakšićem i gradonačelnikom Denisom Ostrošićem, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatim predstavnici političkih stranaka, gradskih institucija, medija i građani, a molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje predvodili su župnici slatinskih župa bl. Ivana Merza i sv. Josipa, preč. Nikola Jušić i vlč. Nikola Legac.

Potom je uslijedila tradicionalna bakljada slatinskih navijačkih skupina u čast svih poginulih branitelja i civila koji su živote utkali u našu lijepu Domovinu, a obilježavanje je završeno projekcijom filma Jakova Sedlara „Plavi kaputić – 30 godina poslije“ kojim je Pučko otvoreno učilište Slatina, dan nakon ekskluzivne premijere, počastilo svoje sugrađane.

Ovaj dokumentarni film govori o djevojčici koja je postala simbol stradanja grada Vukovara, Željki Jurić Mitrović, čije je uplakano lice zahvaljujući snimci BBC-ja obišlo cijeli svijet.
Željka Jurić bila je šestogodišnja djevojčica koja je u plavom kaputiću sa suzama koračala porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenog 1991. godine. Od tada, njezin život se promijenio.
Film je priča o cijelom životu Željke Jurić Mitrović i uopće o tome što se događalo u Hrvatskoj posljednjih trideset godina kroz njezinu sudbinu.

Želja joj je izgraditi muzej Kuću sjećanja na Domovinski rat u svom naselju Berak, nedaleko od Vukovara, jer kako je istaknula, treba pokazati koliko su djeca bila najnevinije žrtve u tom vremenu, a malo se priča o tome.

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja 400 upaljenih lampiona za Vukovar i Škabrnju upalili su učenici slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića kao i Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole Slatina te ih položili uz rub glavnih prometnica počevši od samog središta grada na Trgu sv. Josipa. Po stotinu lampiona svakoj školi osigurao je Grad Slatina.
Paljenjem lampiona ispred svojih domova, obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje priključili su se i brojni građani Slatine i prigradskih naselja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button