TURIZAM

Grad Slatina nema velike jednostrane turističke atrakcije koje bi prenaglašeno davale pečat turističkom proizvodu. On jednostavno ima sitne turističke aktivnosti i atrakcije od kojih se može ispreplesti privlačan, zanimljiv ali i prepoznatljiv turistički proizvod.
Pokušat ćemo skrenuti pozornost na turističke potencijale od kojih neki još nisu privedeni turističkom korištenju, no tako vjerno svojom ljepotom ocrtavaju i svu ljepotu Slatine i njezine okolice.

Više informacija potražite u uredu Turističke zajednica grada Slatine
http://www.tz-slatina.hr/

ŠTO PRIRODA DA, NITKO NE MOŽE ODUZETI

Krećući se prostranom ravnicom, susrećući različite ekosisteme, tok rijeke Drave, obronke Papuka stvaraju se osnovno obrisi jedne opće slike šireg gradskog područja Slatine koje se može upotpuniti nizom detalja. Dakle, ovo je prostor bogatih netaknutih šuma, lovnih i ribolovnih područja, vinovom lozom bogatih brežuljaka.

LOVNI TURIZAM

Na području grada Slatine postoji pet lovišta kojima gospodari pet lovnih udruga, koje osiguravaju cjelovit doživljaj usluga vezanih uz lov, prihvat lovaca, njihov smještaj kao i smještaj lovačkih pasa, pratnju lovnika u lovištu te odgovarajuću prehranu. Sva se lovišta nalaze u ambijentu izuzetnih prirodnih ljepota. Od visoke divljači izdvajaju se jelen (kapitalni primjerci), srnjak, divlja svinja, a od niske fazan i zec. Bogatim fondom divljači ova se lovišta svrstavaju među najbogatije u Hrvatskoj.
Sve informacije o ponudama lovnog turizma u gradu Slatini i njegovoj okolici mogu se dobiti u Lovnom uredu u Slatini, bana Jelačića 29.

RIBOLOV

Uz Dravu koja svojim tokom oplakuje područje grada Slatine, umjetne ribolovne vode (Bajer i Bakić) postaju glavna okupljališta zaljubljenika u ribolov. Na području grada Slatine djeluje više ribolovnih udruga, a neke od njih u svojim godišnjim aktivnostima uz ribolovni turizam i natjecanja u ribolovu, organiziraju i natjecanja u spravljanju «fiš-paprikaša» (fišijada).
Športsko – rekreacijski centar akumulacija JAVORICA u izgradnji, jedan je od početaka izgradnje turističkih i športsko- rekreacijskih kapaciteta namjenjenih izletnicima i turistima. Akumulacija Javorica nalazi se na cca 300 m od državne ceste za Voćin i Pleternicu, na izlazu iz Slatine, a uz cestu prema naselju Ivanbrijeg.
Prostor uz akumulacijsko jezero zamišljen je kao prostor za odmor i rekreaciju, sa slijedećim sadržajima:
ribički dio, kupalište i sunčalište, športski kompleks (nogomet, rukomet, košarka, odbojka na pijesku, boćalište i dr.), dječije igralište, trim staza, ugostiteljski sadržaji, hotel s bungalovima, prostor za parkiranje vozila, šetnica i interne ceste te vikend turističko naselje.
Posebnu privlačnost ovom prostoru daje blizina slatinskog skijališta s vučnicom, do koje vodi nekoliko pješačkih staza od jezera kroz šumski predio do druge strane brda. Također, u blizini je smješten i konjički klub s programom terapijskog jahanja te uređeno slatinsko izletište Bunarić.

OSLUŠKUJ BILO ZEMLJE, NEĆEŠ POGRIJEŠITI

Nekada se nije smatrao bogatim onaj tko u kući nije imao vina.
Pitomi obronci Papuka kao da su postavljeni tradiciji na ruku i upozoravaju da baš ovdje marljive ruke ljudi mogu vinovu lozu uzgojiti i njezine plodove prilagoditi bogatstvu mirisa, okusa i ljepote dobrih vina. Vođeni tim idejama, upravo se krenulo u osnivanje vinskih cesta, te turističkim oživljavanjem vinorodnih područja ovoga kraja. Spoj tradicije, kvalitete i enološkog doživljaja poveznica su i preduvjet uspjeha u ovoj turističkoj grani. Bogatstvo su i putevi, ceste, pruge… treba samo doći i ostati.

RAĐALA SE OVDJE TRADICIJA I ŽIVJELA POVIJEST…

…a tradicija priča svoju priču. Vrijeme radnje je 1885. godina, a glavni protagonist kneževska obitelj Schaumburg Lippe, koja u Slatini u to vrijeme osniva prvu tvornicu šampanjca, a već 1891. godine na Gospodarsko šumarskoj izložbi u Zagrebu dobivaju počasnu diplomu i veliku kolajnu za domaći šampanjac i plemenito vino. Impozantni podrum iz toga doba još uvijek postoji u svom izvornom obliku u centru grada Slatine, a kao svjedok svih događanja je pročelje drvene bačve iz 1885. godine koje se čuva u Zavičajnom muzeju grada Slatine. Tradicija dobrih slatinskih vina i dalje se nastavlja. Graševina i Frankovka postali su dio obilježja ovog prostora.
Jedno od specifičnih obilježja je i park u gradu Slatini s mamutovcem kao pojedinačnim hortikulturalnim spomenikom, a njegova priča seže još u daleku 1807. godinu, a veže se uz imanje grofova Draškovića. Ovaj zaista rijedak primjerak jedinstven je na ovim prostorima te je zaštićen spomenik prirode.
U središtu grada Slatine dominira sakralni spomenik, neogotička Župna crkva svetog Josipa s početka 20. stoljeća.

BOGATSTVO STOLA I LJEPOTA KULINARSKOG UMIJEĆA

Gastronomija je nešto bez čega ovaj kraj ne smije i ne može biti. Susreo se ovdje utjecaj mnogih kultura i u kulinarstvu. Vrlo je omiljena tjestenina ukuhana u juhama (jajčana, primjerice rezanci, žličnjaci, ili bez jaja, tarana), čorbama ili mesnim jelima, a izuzetno je zanimljiva i ukusna kao samostalno jelo primjerice flekice s kupusom, rezanci s makom ili rezanci sa sirom, knedli s šljivama. Zanimljiva su jela poput žganaca i jaja, često dopunjena prženom slaninom i mesnim prerađevinama.
Pečeno meso zaliveno mašću mnogima je poslastica, a kruh namazan mašću i posut crvenom paprikom ili šećerom vjerno budi sjećanja na prošla davna vremena. Tu je i nezaobilazna šunka, kobasica i vrhunski kulen. U glasovitom čobancu, kažu vrsni znalci, treba koristiti više vrsta mesa,
a kako?

Back to top button