NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

SLATINA ZA VUKOVAR I ŠKABRNJU

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, kao i sve žrtve Domovinskog rata ove će se godine obilježiti višednevnim programom u organizaciji Grada Slatine, Udruge HVIDR-a Slatina, ZUiČ HVIDR-a VPŽ, Pučkog otvorenog učilišta Slatina i Turističke zajednice Grada Slatine, a u program obilježavanja uključit će se i slatinske osnovne i srednje škole te navijačke skupine grada Slatine.

Program će započeti u srijedu, 16. studenog prikazivanjem dokumentarnog filma „Bogdanovci između zvijezda“ u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina.
Dokumentarno-igrani film “BOGDANOVCI IZMEĐU ZVIJEZDA” nastao je prema scenariju i priči zadnjeg zapovjednika Bogdanovaca Vinka Žanića-Goge, a na osnovu izjava branitelja koji su sudjelovali u ratnim događanjima u selu Bogdanovci pokraj Vukovara 1991. godine, dok je režijsku palicu preuzeo Stipe Majić – Pipe.
Simboličko i stvarno značenje naslova filma prikaz je dviju strana: pod znakom zvijezde su nas napadali i životno ugrožavali, da bi nam na kraju zvijezde pokazale pravi put iz pakla rata uništenih Bogdanovaca.
Besplatna projekcija filma za sve posjetitelje započet će u 18 sati.

U četvrtak, 17. studenog s početkom u 18 sati odat će se počast svim žrtvama Vukovara i Škabrnje, poginulim hrvatskim braniteljima i nevinim žrtvama Domovinskog rata paljenjem lampiona i molitvom ispred Križa u Parku 136. slatinske brigade.
Potom će slatinske navijačke skupine tradicionalnom bakljadom točno u 18 sati i 11 minuta (što simbolizira datum godišnjice) obojiti slatinsko nebo crvenom bojom u čast svih poginulih branitelja i civila koji su živote utkali u Lijepu našu.
Od 18:30 sati u crkvi sv. Josipa bit će služena sveta misa za žrtvu Vukovara i Škabrnje.
Prije paljenja lampiona ispred Križa u Parku 136. slatinske brigade, lampione će duž ulica grada upaliti učenici slatinskih osnovnih škola Josipa Kozarca i Eugena Kumičića, te Srednje škole Marka Marulića i Industrijsko-obrtničke škole, a pozivaju se i građani da upale lampione u prozorima svojih domova jer – Vukovar i Škabrnju nikad ne smijemo zaboraviti!

Na sam Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u petak, 18. studenog, Grad Slatina u suradnji s Udrugom HVIDR-a Slatina i Zajednicom udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije organizira besplatan odlazak u Vukovar.
Polazak autobusa je u 7 sati ispred zgrade Gradske uprave, a svi zainteresirani građani trebaju se javiti u HVIDR-u Slatina na broj tel. 033/551-295 do 16. studenog.
(mf/Izvor: Grad Slatina, TZG Slatine)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button