NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICA

SLATINA POD ZVIJEZDAMA – 13. 8. od 21:00 h na Vidikovcu otkrijte zanimljivosti noćnog neba

Ljubitelji astronomije, romantike, kao i svi oni sanjari koji vole promatrati noćno nebo, ali i oni koji žele naučiti nešto novo, 13. kolovoza od 21:00 h doći će na svoje. Turistička zajednica Grada Slatine i Pučko otvoreno učilište Slatina, u suradnji s Gradom Slatinom, organiziraju promatranje noćnog neba sa slatinskog Vidikovca povodom najljepšeg i najvidljivijeg astronomskog fenomena – Suza sv. Lovre.

S obzirom na to da je ove godine roj aktivan od 17. srpnja do 24. kolovoza, a najbolje noći za promatranje su između 9. i 14. kolovoza, ne propustite ovaj nebeski „vatromet“ koji već stoljećima privlači pažnju ljudi, a može se očekivati i stotinjak meteora po satu. Samo dio promatrača zna zanimljive detalje vezane za Suze sv. Lovre, stoga će g. Marko Šimac (Astronomsko društvo Beskraj, Zagreb) održati zanimljivo popularno-znanstveno predavanje za sve posjetitelje, a bit će prikazani i edukativni video materijali. Iako za promatranje meteora nije potrebna oprema, posjetiteljima će biti omogućeno motrenje teleskopima Jupitera sa svojim oblacima i mjesecima te Saturna s veličanstvenim prstenom, uz stručno vodstvo. Također, ovom prigodom simbolično će se ugasiti i javna rasvjeta u užem centru grada u periodu od 21:00 do 24:00 h, a od ponoći do jutra na području cijelog grada.

„Želimo stvoriti jedinstven doživljaj „slatinskog neba“ i svima zainteresiranima pružiti mogućnost steći nova znanja iz astronomije koja je mnogima od nas fascinantna i poprilično nepoznata. Na području Grada Slatine, ali i samom gradu, još uvijek možemo uživati u prekrasnom noćnom nebu, što u većim urbanim sredinama nije slučaj. Koliko zvijezde mogu nedostajati dobro znaju oni koji su živjeli ili još uvijek žive u većim gradovima i zato je vrlo važno naglasiti da ovaj projekt ima i ekološki značaj jer želimo podići svijest o očuvanju okoliša i smanjenju svjetlosnog onečišćenja koje predstavlja sve veći globalni problem.“ – rekao je Jurica Bosak, direktor TZG Slatine.

Također, organizatori poručuju posjetiteljima da ponesu sa sobom nešto na što će sjesti ili leći (dekica je odličan izbor) kao i dodatnu odjeću jer su temperature noću znatno niže.

Za ovu prigodu teleskope je ustupila Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom VPŽ i OŠ Josipa Kozarca iz Slatine.

Vidimo se na Vidikovcu 13. kolovoza od 21:00 h! 
(mf/Izvor: TZG Slatine)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button