DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatina ove godine odradila dva puta „Zelenu čistku“

Zelena čistka dio je globalnog pokreta Let’s do it! i godišnjih akcija World Cleanup (Očistimo svijet), koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem  volonterskom projektu u povijesti čovječanstva.

Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Teeme Ära!Let’s do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u cijeloj zemlji, u jednom danu očistili 10.000 tona otpada s budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!

Iz Estonije se je ideja o takvim akcijama krenula širiti te danas globalni pokret Let’s do it! okuplja 112 zemalja, a u 198 do sad organiziranih akcija čišćenja sudjelovalo je preko 14 milijuna volontera.

Akcija se održavala u mjesecu travnju, no na inicijativu estonske građanske inicijative ovogodišnja je u posljednji trenutak odgođena na rujan s razlogom da se sve počisti prije zime.

U organizaciji Grada Slatina i Slatina kom-a u subotu 15. rujna se i na području našega grada na više lokacija održala akcija Zelena čistka.

Na akciju su bilu pozvane sve slatinske udruge i škole te mjesni odbori.

Slatinski izviđači, slatinske Lisice počistili su sva slatinska dječja igrališta. Bez obzira na odgađanje, od slatinskih Lisica saznajemo da su oni Zelenu čistku vrijedno odradili i u travnju, tako da im je ova akcija već druga takva u ovoj godini i nemaju ništa protiv da tako bude i ubuduće.

Članovi slatinskog skijaškog kluba također su kao i uvijek uz motivaciju i volju svojih članova počistili prostor skijališta Tominac. Mjesni odbor Matija Gubec svoju akciju čišćenja već je ranije  odradio očistivši staro nogometno igralište, a također nešto ranije, u ponedjeljak je akciju čišćenja okoliša oko zgrade škole odradila i IOŠ Slatina.

Slatinski sudionici akcije Zelena čistka kažu da ove godine nisu imali posla kao u prijašnjim Zelenim čistkama, a to samo navodi na zaključak da smo postali svjesniji i odgovorniji stanovnici planeta Zemlja.
(Tea Kiš Slačanac/Foto: Slatinski odred izviđača Lisice)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button