DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatina među prvih 10 gradova po izdvajanju sredstava za poduzetništvo

Prema pisanju portala gradonačelnik.hr, Grad Slatina nalazi se pri vrhu popisa gradova koji su u ovom mandatu znatno povećali sredstva za razvoj poduzetništva.

Promatra li se povećanje izdvojenih sredstava za subvencije Grad Slatina nalazi se među prvih 10 gradova u Hrvatskoj s više od 400% povećanja izdvajanja sredstava za razvoj poduzetništva.

          Grad Slatina je do sada kroz Program mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine isplatio preko dva milijuna kuna bespovratnih potpora. Također Grad Slatina je u prethodnom razdoblju kroz razna oslobađanja od plaćanja obveze komunalne naknade i potpore za kupnju zemljišta oslobodio poduzetnike koji razvijaju svoju poslovnu aktivnost te tako potiču nova zapošljavanja na području Grada Slatine za oko jedan milijun kuna.

          U 2021. godini također je objavljen prvi Javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora kroz Program mjera poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva na području Grada Slatine te je za taj poziv predviđeno 750.000,00 kuna. Preostali iznos predviđen proračunom Grada Slatine za 2021. godinu bit će na raspolaganju poduzetnicima drugim Javni pozivom.

          Grad Slatina je također i u ovo vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19 mislio na one najugroženije skupine poduzetnika kojima je rad ograničen Odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Tako je Grad Slatina raspisao tri Javna poziva u ožujku i studenom 2020. godine te u travnju 2021. godine. Grad je kroz mjere oslobađanja od plaćanja obveze komunalne naknade te dodjele bespovratnih potpora dodijelio ukupno 420.000,00 kuna pomoći.

Kada je riječ o zaposlenosti na području Grada Slatine, prema službenim podacima HZMO-a, Grad Slatina u razdoblju 2016.–2020. bilježi stopu rasta zaposlenosti od 14,2% jer je u 2016.g. bilo prosječno 3244 zaposlenih, a 2020.g. 462 zaposlena više. Treba također naglasiti da je rast zaposlenosti prisutan svake godine u navedenom razdoblju 2016.-2020. godine.

Također kada govorimo o poduzetnicima koji svoje prve poslovne korake započinju na području Grada Slatine, broj novootvorenih obrta za razdoblje 2018. -2020. porastao je sa 32 na 46 novootvorena obrta, dok se broj onih koji su svoju poslovnu aktivnost “ugasili” smanjio za gotovo 50%.

          Kada je riječ o investicijama Grada Slatine, koje se financiraju iz vlastitih sredstava, nacionalnih sredstava te sredstava iz fondova Europske unije, Grad Slatina je u razdoblju 2017. – 2020. investirao preko 50 milijuna kuna.

          Kroz investicije te razvoj i poticanje poduzetništva u Slatini je stvoreno povoljno poduzetničko okruženje za djelovanje poduzetnika, razvijanje poduzetničke klime i osiguranje preduvjeta za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području Grada Slatine.
(mf/Izvor: Grad Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button