KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICARADIO EMISIJE

“Slatina kroz stihove” s Borislavom Radanovićem

Borislav Radanović je čovjek koji za svakoga nema samo dobru riječ već i dobar stih ili čak cijelu pjesmu. Idealan gost i idealna prilika za našu emisiju “Dobre priče”.

Rođen je davne 1948. godine u Bistrici i odmah po rođenju s roditeljima seli u Slatinu, grad čijim je stanovnicima i događajima posvetio bezbroj svojih stihova i rima, sažetih u knjizi pjesama “Slatina kroz sjećanja” koju je izdao 2022. godine.

Od djetinjstva su ga zanimali različiti sportovi te se aktivno bavio nogometom, plivanjem, ronjenjem, skijanjem, tenisom, ribolovom, biciklizmom i planinarenjem. Borislav je i profesor tjelesne kulture i o sportovima priča s posebnim žarom.

Moj interes za različite sportove je bio uvjetovan godišnjim dobima. Kada je ljetno doba bavio sam se plivanjem i ronjenjem. Kada je zima skijanjem, ali ipak je nogomet zauzeo posebno mjesto u mom životu. Budući da sam se i školovao za tjelesne i sportske aktivnosti, uvijek sam pridavao veliku važnost zdravom životu i sve što radim, radim s mjerom – priča nam Borislav te nadodaje kako je još u djetinjstvu osjetio potrebu za pisanjem poezije. U petom razredu osnovne škole je počeo pisati, a jedna njegova pjesma je tada izašla u Virovitičkom listu. Prisjeća se da je kao srednjoškolac kroz stihove počeo opisivati različite događaje iz škole i okoline, a njegovi školski prijatelji bi jedva dočekali da čuju stihove koje je spontano napisao. Imao je organiziranu i svoju vlastitu književnu večer na kojoj je uz pomoć kolega recitirao svoje pjesme, a bilo ih je već tada puno. Za vrijeme fakulteta, nije bilo vremena za pisanje stihova jer se moralo trenirati i učiti, ali to je bila jedina pauza kada je Borislav bio odvojen od svoje poezije.

Inspiracija mu dolazi spontano. Ne bira vrijeme, pa se tako dogodi da ga čak probude stihovi u noći i ako ih odmah ne zapiše, do jutra nestanu.

Gospodin Borislav se puno kreće među ljudima i prisutan je na gotovo svim događajima, a produkt toga su stihovi kojima on te događaje opisuje. 2022. godine Borislav Radanović je izdao knjigu “Slatina kroz sjećanja” gdje je čak 99 pjesama podijeljeno u devet tematskih cjelina. Od pjesme o rodnoj Bistrici, Slatini kao gradu i pojedinim kultnim mjestima okupljanja pa sve do pjesama religiozne tematike. Također posebne cjeline zauzimaju sentimentalne pjesme, vesele te pjesme s posebnom porukom koje su u cjelini “mudrice”. Opisao je gospodin Borislav u svojim pjesmama i poznate Slatinčana, a posebna cjelina je posvećena onima koji više nisu s nama znakovito nazvana “in memoriam”.

Poticaj za izdavanje knjige “Slatina kroz sjećanja” mi je dao Robert Turkalj. Kada bi se susreli uvijek me je znao pitati kada ću već jednom izdati knjigu. Razmišljao sam o njegovim riječima i skupio sve svoje pjesme, podijelio ih u smislene cjeline i uz pomoć Grada Slatine i ostalih sponzora, kojima se ovim putem zahvaljujem, uspio izdati knjigu i odraditi prije dvije godine i promociju u Hrvatskom domu. Mogu reći da mi je izdavanje knjige dalo još više poticaja da pišem i sretan sam što se već tiska moja druga knjiga, a imam planove i za treću – zadovoljno nam govori gospodin Borislav.

Dio emisije smo prepustili našem gostu da pročita par pjesama iz svoje knjige te su slušatelji mogli čuti stihove pjesama “Legende NK Slatine 1976. godine” gdje je autor opisao u stihovima svakog igrača te legendarne ekipe. Čuli smo i pjesmu “Molitva” i “Postojim” te pjesmu “Uspomene”, a pjesma “Maestro” je posvećena našem poznatom maestru koji više nije s nama, Josipu Bojagiću s kojim je prijateljevao. I naš Radio Slatina je opisan u jednoj od pjesama te je gospodin Borislav i nju pročitao našim slušateljima.

Pjesme gospodina Borislava nastaju spontano i u trenu on smisli stih koji zabilježi. Pri tome želi i osobama dati do znanja što je napisao i da ih je, na neki način, ovjekovječio u svojim stihovima. Većina ljudi to rado prihvaća, a gospodin Borislav to radi s posebnim užitkom. Druga knjiga koja je već skoro pa tiskana također govori o Slatini, ali tu je autor napravio korak više te je nekoliko pjesama posvetio i gradu Virovitici u kojem je također rado viđen gost na različitim događajima.

Promocija druge knjige je predviđena za jesen ove godine i gospodin Borislav već planira kako će ju organizirati. Međutim, njegovi planovi nisu vezani samo za promociju, jer on i dalje piše i bilježi kad god mu dođe inspiracija, a to je dosta često, jer kako sam kaže, s tim se rodiš.

Kako bi svi jedni za druge trebali imati lijepu riječ, tako gospodin Borislav za gotovo svakoga ima lijep stih. Tako ostavlja trag o gradu i kraju kojeg neizmjerno voli i o ljudima koji su tu živjeli i žive.
Veselimo se drugoj promociji.

(Tekst: Ratka Turk, Foto: Nikolina Mažar)

Promocija knjige “Slatina kroz sjećanja”, Foto: Mihaela Feldi

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button