DOGAĐANJANASLOVNICA

Slatina kroz projekt „Hrvatska prirodno tvoja“ bogatija za 40 stabala

Turistička zajednica Grada Slatine u suradnji s Ministarstvom turizma i sporta i Hrvatskom turističkom zajednicom te Gradom Slatinom i tvrtkom Slatina kom d.o.o. u okviru projekta „Hrvatska prirodno tvoja“ – „Croatia naturally yours“ nabavila je i posadila 40 sadnica stabala Acer platanoides L. – javor mliječ visine preko 2,5 m.

Riječ je o autohtonoj vrsti koja odgovara našem podneblju i savršeno se uklapa šetnici u ulici Matice hrvatske gdje je zamijenila prethodno uklonjena dotrajala stabla, a stanovnicima obližnjih zgrada pružila novo lijepo mjesto za uživanje i boravak u prirodi. Također, ova će stabla svojim zdanjem upotpuniti i vizuru turističkog kompleksa „EPIcentar Sequoia Slatina“ koji obiluje autohtonim, ali i egzotičnim i zaštićenim biljnim vrstama.

Sva stabla sadržavaju oznake „Hrvatska prirodno tvoja“ kojima se naglašava da je projekt u duhu održivosti i primjene načela zelene tranzicije, a putem aplikacije za praćenje sadnje Europske agencije za okoliš (European Environment Agency) pod nazivom „MapMy Tree“ unose se podaci o posađenim sadnicama, a s ciljem objedinjavanja podataka o sadnji stabala na globalnoj razini.

Nastavak je ovo zelenih akcija koje provodi Grad Slatina u cilju uređenja zelenih površina na području Grada Slatine, ali i uklanjanja dotrajalih stabala koja predstavljaju opasnost građanima.

„Ovim projektom želimo našu destinaciju pozicionirati kao inovativnu i održivu turističku destinaciju, koja odgovorno postupa s vlastitim resursima. Sadnjom novih stabala razvijamo ekološku svijest, važnu za budućnost hrvatskog turizma. Realizacija ovog projekta mali je dio onoga što možemo učiniti za naše okruženje, stoga je zadatak svih nas da čuvamo Slatinu i Hrvatsku kao destinacije očuvane prirode. Zahvaljujemo Ministarstvu turizma i sporta i Hrvatskoj turističkoj zajednici na dodijeljenim sredstvima i inicijativi da se ovakvim akcijama smanje ugljikovi otisci koji nastaju turističkom aktivnošću. Također, hvala i Gradu Slatini i tvrtki Slatina kom d.o.o. na suradnji i stručnoj pomoći u realizaciji i provedbi ovog hvalevrijednog projekta.“  – rekao je Jurica Bosak, direktor TZG Slatine.

Početak sadnje novih sadnica stabala obišli su zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić u pratnji stručnog suradnika za promet u Odsjeku za komunalni sustav pri Upravnom odjelu za razvoj grada Zrinka Medveda i pomoćnik direktora Turističke zajednice Grada Slatine Hrvoje Valpovac gdje su dali dodatne smjernice vezane za projekt djelatnicima Slatina koma koji su i ovaj posao odradili vrlo uspješno pod vodstvom operativne referentice za komunalne poslove Lare Nenadović.
(mf/Foto: Mihaela Feldi, TZG Slatine)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button