NASLOVNICAOD SVEGA POMALOSERVISNE INFORMACIJE

Slatina kom, GRAS, Grad Slatina: Program edukacije iz područja održivog gospodarenja otpada – DODATNO SORTIRANJE OTPADA

U suradnji s tvrtkom Slatina kom i Gradskom razvojnom agencijom Slatine, Grad Slatina provodi Program edukacije građanstva iz područja održivog gospodarenja otpadom, u sklopu kojega donosimo novi prilog.

ZAŠTO ODVOJENO SAKUPLJENI OTPAD TREBA JOŠ DODATNO SORTIRATI?

Naš je izbor hoće li nešto biti smeće ili otpad!


ZAŠTO ODVOJENO SAKUPLJENI OTPAD TREBA JOŠ DODATNO SORTIRATI?

Može se postaviti i pitanje zašto se uopće odvojeno sakuplja, ako se opet sortira? Odgovor je jednostavan: ono što se sakupi u jednoj kanti, pogotovo ako je zagađeno biootpadom, nikad ne može biti dovoljno čisto. Papir uprljan, na primjer, sokom od rajčice nije pogodan za daljnju preradu.

Velike količine otpada koji se može reciklirati često završe pomiješane u spremnicima za komunalni otpad (plastika, papir, manji metalni predmeti itd.). Riječ je o korisnim materijalima pa se navedene vrste otpada u sortirnicama dodatno sortiraju, baliraju i predaju na daljnju oporabu.

Na taj način se dodatno odstranjuju nečistoće kojih i u odvojeno sakupljenom otpadu uvijek ima, a poprave se i nenamjerne greške u sortiranju koje su napravili građani. Plastični materijali razdvoje se dodatno po vrstama, papir se odvoji od kartona. Dobije se dovoljno čista sirovina za daljnju preradu.

Dodatno sortiranje odvojeno prikupljenog otpada potrebno je da bi se ispravile naše nenamjerne greške, ali i nesavjesno postupanje pojedinaca koji u spremnike ubacuju otpad koji onamo ne pripada.
Važno je da onaj otpad koji se razvrstava za daljnju oporabu bude čist.
(mf/Izvor: Slatina kom, Grad Slatina, GRAS)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button