DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

„Slatina k̕o Slatina“: Kratki dokumentarni film o Slatini oduševio Slatinčane

U organizaciji Zavičajnog muzeja Slatina i Foto video kluba Slatina uz potporu Grada Slatine i svesrdnu pomoć Pučkog otvorenog učilišta Slatina sinoć je u velikoj dvorani slatinskog Hrvatskog doma Slatinčanima predstavljen kratki dokumentarni film pod nazivom „Slatina k̕o Slatina“.

Film je snimljen u prigodi proslave Dana grada i 723. obljetnice prvog pisanog spomena imena Slatine.

Projekciju filma koja je održana uz pridržavanje svih epidemioloških mjera najavio je v.d. ravnatelja Zavičajnog muzeja Slatina Srđan Đuričić koji je tom prigodom čestitajući građanima Slatine njihovu veliku obljetnicu istaknuo izuzetnu suradnju između Zavičajnog muzeja i Fotovideo kluba Slatina koja traje čitav niz godina te je nebrojeno puta sadržajno oplemenila muzejski postav.

– U tim prigodama posjetitelji su mogli doživjeti svu snagu fotoaparata kao i fotografije kao medija umjetničkog izričaja, a ovoga puta okrenuli smo se novom mediju – filmu kroz koji je ispričana priča o Slatini iz perspektive dvije sugovornice koje su rođene Slatinčanke, – rekao je Đuričić te naglasio kako je ovim dokumentarnim filmom ujedno upućena čestitka slatinskoj kinematografiji povodom 100-te obljetnice.

O samom filmu govorila je njegova autorica i predsjednica Foto video kluba Slatina Nikolina Tomić.

– Protagonistice ovog dokumentarnog filma su dvije starije sugovornice, Ruža Stokuća i Ljubica Iličić kroz čija se još tako živa sjećanja vraćamo u vrijeme 50-ih godina 20. stoljeća. Fotografijama iz privatnih albuma i video materijalima Marinianis TV-a u ovom dvadeset i pet minuta dugom dokumentarnom filmu pratimo razvoj Slatine iz perspektive promatrača ali i sudionika brojnih događaja toga vremena. Sugovornice su se prisjetile svog djetinjstva i odrastanja u Slatini kroz školu, crkvu, tržnicu, te zabavnih i kulturnih sadržaja, promenade na šetnici, kina i plesnih podija, – rekla je autorica Nikolina Tomić te istaknula jednu zanimljivu činjenicu koju pamte još samo oni najstariji Slatinčani, a to je da je upravo današnja dvorana Hrvatskog doma bila prvo kino u Slatini.

Posjetitelje ovog kulturnog događaja pozdravio je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija u ime svih vijećnika i slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića.

– Hvala Bogu, jako je puno još starih Slatinčana koji imaju iskustvo života u Slatini i sve to mogu prenijeti nama mladima i svima onima koji nisu izvorno iz Slatine kako bi i oni upoznali ovaj grad duge i lijepe tradicije. Drago mi je da je u ovom filmu iskorišten barem jedan segment tih živih sjećanja koje će povijest Slatine otrgnuti zaboravu. To je put kojim trebamo nastaviti i Grad Slatina će i ubuduće podržavati ovakve inicijative i naše udruge kao što je Fotovideo klub Slatina jer zabilježena okom fotografa naša Slatina čini se još ljepšom, – rekao je Vrbaslija otvarajući ovaj mali festival dokumentarnog filma u prigodi Dana grada Slatine.

Na kraju projekcije v.d. ravnatelja slatinskog Muzeja Srđan Đuričić osim autorima ovog dokumentarnog filma zahvalio se i djelatnicima Pučkog otvorenog učilišta Slatina što su omogućili njegovu projekciju, te istaknuo kako će film zainteresiranim posjetiteljima biti dostupan i u prostorima Zavičajnog muzeja.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button